Prirodna lepota: Vodič za negu kože

Segment prirodne nege kože narastao je do neslućenih granica. Ali, kako se proizvodi sa oznakom "održivo", "prirodno" ili "organsko" razlikuju? Popričali smo o tome sa Oriflame stručnjakom za negu kože, Melinom Galeadi.

Šta znači  “prirodno” kada je u pitanju nega kože?

Iako postoji određeni broj različitih sertifikacionih tela koja nude svoje definicije značenja pojma “prirodno”, još uvek ne postoji globalni standard u vezi toga. A to znači da pojam “prirodno” zavisi od onoga ko ga tumači. Ipak, prirodni sastojci su oni ozdvojeni iz biljaka ili drugih prirodnih izvora. Oni su ekstrahovani ceđenjem ili upotrebom prirodnih rastvarača. 

A kako se oni razlikuju od proizvoda za negu kože sa oznakom “organsko”? 

Organski sastojci su prirodni sastojci koji su organski uzgajani. Ovo podrazumeva uzgajanje bez upotrebe sintetičkih pesticida. 

Da li je “prirodno” i “organsko” uvek bolje, ili je u pitanju pogrešno shvatanje?

Prirodni i organski proizvodi mogu biti bolji, ali zbog svoje osetljive prirode, potrebne su obimne ekspertize kako bi se očuvali, formulisali i ekstrahovali kvalitetni sastojci koji ih čine. Kada smo kod toga, sintetičke formulacije takođe mogu biti bezbedne. U pitanju su procesi, ekspertiza pri formulisanju i duboko poznavanje sastojaka, što određuje kvalitet i bezbednost finalnog proizvoda.

 

"Umesto da pokušavate da razumete komplikovane sastojke, pogledajte poslovnu filozofiju kompanije i njen pristup prirodnom."


Mogu li prirodni proizvodi za negu kože zaista delovati na znake starenja jednako efikasno kao proizvodi koji ne potiču od prirodnih sastojaka?

Nije sve crno - belo. Stepen prirodnosti ne utiče toliko na efekte, koliko formulacija sastojaka. Efikasnost prirodnih sastojaka može biti značajno intenzivirana kada su oni naučno obrađeni.

Zašto je Oriflame stvorio kolekciju Ecobeauty namenjenu potrošačima sa ekološkom svešću?

Priroda je u našoj DNK. Bili smo pioniri u razvijanju formula upotrebom proridnih sastojaka još od 1967, tako da je stvaranje potpuno prirodne kolekcije bio naš naredni, razuman korak. 

 

"Stepen pripadnosti ne utiče toliko na efekte koliko formulacija sastojaka."


Možete li nam reći nešto o Ecobeauty kolekciji?

Ecobeauty otelotvoruje Oriflame-ovu posvećenost upotrebi sastojaka iz prirode i iz obnovljivih izvora. Ova kolekcija sertifikovana je Ecocert-om, što znači da sadrži preko 95% prirodnih i preko 5% organskih sastojaka. Povrh svega, proces proizvodnje Ecobeauty proizvoda ekološki je odgovoran a pakovanja se mogu reciklirati – održivo od početka do kraja. Ali ono što me čini posebno ponosnom je činjenica da Ecobeauty daje rezultate!

Svaki Ecobeauty proizvod ima dve ključne komponente koje su pažljivo odabrane zbog svojih jedinstvenih osobina da pomažu koži. Zahvaljujući blagom procesu ekstrakcije, esencijalni vitamini, amino – kiseline i masne kiseline ostaju netaknute. Ovo koži obezbeđuje sve što joj je potrebno kako bi zadržala zdrav, blistav izgled na prirodan način.

 
Tekst: Fotografije: Oriflame E-marketing team