Objašnjenje procesa posvetljivanja kože

Bez obzira na starost ili boju kože, hiperpigmentacija može uticati na vaš ten i vaše samopouzdanje. Danas postoji čitav niz proizvoda za posvetljivanje kože sa ciljanim dejstvom na promenu boje tena, ali kako oni deluju i šta tačno rade? Razgovarali smo sa stručnjakom Oriflame-a za negu kože Melina Galeadi.

Kako funkcionišu proizvodi za posvetljivanje kože?

Kreme za posvetljivanje kože su dizajnirane da smanjuju promene boje kože uzrokovane izlaganjem suncu, starošću, bolestima ili ožiljcima od akni.

Promene u boji kože su rezultat distribucije melanina na koži. Melanin se proizvodi u posebnim ćelijama zvanim melanociti; što se više melanina proizvede, tamniji je ton kože.

Proizvodi za posvetljivanje kože rade na po sledećem principu: smanjuju proizvodnju melanina u melanocitima, koriguju ton kože i tretiraju vidljive tamne mrlje. Ovi proizvodi ciljano deluju na tamnije oblasti gde ima više melanina tako sprečavaju nastanak tamnih mrlja.

Ko bi trebalo da koristi proizvode za posvetljivanje kože?

Posvetljivanje kože potrebno je osobama koje imaju hiperpigmentaciju ili promenu boje kože. Sa ovim izazovima se suočavaju svi uzrasti, ali što ste stariji problem može postati izraženiji. Pošto je čak i ton kože povezan sa mlađim izgledom kože, proizvodi za posvetljivanje kože mogu se biti od značaja za ljude koji koriste negu protiv starenja kože.


"Proizvodi koji posvetljuju kožu koriguju ton kože, ciljano deluju na tamnije površine i sprečavaju stvaranje budućih tamnih mrlja"

Koja je razlika između proizvoda za posvetljivanje  kože i proizvoda za izbeljivanje kože?

Krajnji rezultat je sličan: i jedni i drugi rezultiraju promenom boje tena. Ali, aktivni sastojak, koji dovodi do efekta promene boje je to što pravi razliku. Postoji veliki broj aktivnih sastojaka koji su zabranjeni u Evropskoj Uniji zbog njihovih neprijatnih i neželjenih efekata. Cilj proizvoda za posvetljivanje kože je stvaranje ujednačenog tena pomoću sredstava koji koriguju boju kože, uz poštovanje prirodne ravnoteže kože.

Da li treba da kombinujete proizvode za posvetljivanje kože sa drugim proizvodima za negu radi maksimalne efikasnosti?

Kada izaberete i koristite proizvode, uvek se preporučuje da prvo uspostavite svoju osnovnu rutinu za negu kože. Ako su hiperpigmentacija i neujednačen ten kože vaši glavni izazovi, onda bi trebalo da izaberete proizvode sa adekvatnim ciljanim dejstvom. Ako osim toga imate još izazova kojima biste želeli da se pozabavite, onda je u redu kombinovati proizvode koji imaju dodatne efekte. Najvažniji način prevencije promene boje tena je izbegavanje izlaganja suncu.

Koji je vaš omiljeni proizvod za posvetljivanje kože i zašto?

NovAge Bright Sublime kolekcija, jer istovremeno posvetljuje i ima efekat protiv starenja kože!

Tekst: Fotografije: Shutterstock