Pridržavajte se vaše Wellness rutine tokom praznika

Teško je održavati telesnu težinu tokom praznika. Između žurki i porodičnih okupljanja, hrane i pića je u izobilju- a samim tim i kalorija. Kako bismo vam pomogli da ovu sezonu slavlja provedete bez žaljenja, doktori Anke Ginzbur I Elisabet Nordström vam daju svoje savete za zdrave praznike.

ZDRAVE GRICKALICE TOKOM PRAZNIKA

  1. Sezona praznika znači obilata jela. Ukoliko imate predjelo, odlučite se za salatu ali izbegavajte supe koje često sadrže puter i pavlaku !
  2. Jedite polako i žvaćite hranu ispravno. Na ovaj način, brže ćete dobiti osećaj sitosti i uneti manje kalorija –a to je takođe bolje za vaše varenje.
  3. Ukoliko je večera u stilu švedskog stola, hranu stavite na mali tanjir i dozvolite sebi određen broj dopunjavanja tanjira. Odlučite koliko vam je tačno istih dozvoljeno pre nego što počnete da jedete.  

OSTANITE U FORMI TOKOM NAJUŽURBANIJEG PERIODA GODINE

  1. Ukoliko ste naročito zauzeti, napravite male promene u vašoj dnevnoj rutini: koristite stepenice umesto lifta, ili parkirajte vaš automobil (ili izađite iz autobusa) ranije i prošetajte do odredišta.
  2. Umesto da sa prijateljem odete u kafić odlučite se za šetnju, na taj način ćete ostati aktivni i društveni.
  3. Vežbajte dok se bavite drugim stvarima: radite čučanj dok perete zube ili podizanje nogu dok pričate telefonom.

IZGLEDAJTE (I OSEĆAJTE SE) SVEŽE UPRKOS PREPUNOM RASPOREDU

  1. Održavajte hidriranost organizma pijenjem dovoljne količine vode. Ukoliko je belo vino na meniju, razblažite ga kiselom vodom za zdraviju alternativu. Ovo piće se naziva ‘špricer’.
  2. Ukoliko ne možete da izbegnete kasne noći, pokušajte sa dremkom od 20 minuta u toku dana koja će vam dati potrebnu energiju.
  3. Izbegavajte duže spavanje tokom vikenda, jer će ovo poremetiti vaš obrazac spavanja i osećaćete se još umornijim.

IZBEGAVAJTE STRES U NAJSTRESNIJEM PERIODU GODINE

  1. Pronađite malo vremena za sebe i pokušajte da kao svoje prioritete postavite zdrave aktivnosti poput odlaska u teretanu, zdrave ishrane i dobrog sna.
  2. Pokloni i druženje sastavni su deo ovog perioda godine ali zapamtite da najbolji poklon koji možete dati nekome koga volite jeste zdravi i srećni vi.
  3. Vodite dnevnik zahvalnosti. Praznici nas podsećaju na zahvalnost koju dugujemo, zato zapišite one stvari na kojima ste zahvalni. Ovaj način pozitivnog ponašanja će vam pomoći da stres ostavite po strani. 

 

ZAPOČNITE DAN KAKO TREBA

  1. Pripremite činiju prirodnog jogurta i svežeg voća, sa jednom merom Natural Balance šejka i malo muslija - oduzeće vam samo minut za pripremu a predstavlja savršen niskokalorični i nutritivno bogat doručak.
  2. Pokrenite krv u vašim venama dobrim istezanjem. Podignite ruke i prekrstite prste visoko iznad glave kako biste probudili vaše telo.
  3. Započnite dan Omega-3 suplementima, astaksantin kapsulom i multivitaminom za kardiovaskularno zdravlje, zdravlje kože, mozga i mišića.

Tekst: Fotografije: Shutterstock & Fotolia