GI dijeta prema stručnjacima – vaš vodič do boljeg zdravlja

Možda ste već čuli za GI dijetu, povezana je sa gubitkom telesne težine, redukcijom rizika od bolesti uključujući dijabetes tipa 2 i srčane bolesti, i poboljšanjem nivoa energije i raspoloženja. Manje dijeta, više kao dugoročan izbor načina života, razgovarali smo sa našim stručnjakom, Dr. Elisabet Nordstrom.

ŠTA JE GLIKEMIJSKI INDEKS?

GI ili Glikemijski indeks je mera koliko brzo i u kojoj meri određena hrana utiče na porast nivoa šećera u krvi. Indeks se kreće od 0 do 100, dok hrana sa visokim GI (preko 70 na skali) brzo dovodi do rasta nivoa šećera u krvi. Hrana za niskim GI (ispod 55) se razgrađuju I apsorbuju polako u krvni system rezultirajući nižim I sporijim rastom šećera u krvi I manjom potrebom za insulinom. 

 

ZAŠTO JE HRANA SA VISOKIM GI LOŠA PO VAS?

Originalno kreiran za ljude sa dijabetesom kako bi pratili nivo šećera u krvi, ljudi na dijeti koriste Glikemijski indeks kako bi ograničili unos hrane sa visokim GI. Ona je ‘loša’ zato što izaziva brz rast šećera u krvi, koji podstiče pancreas da ispušta hormone insulin. Posao insulin jeste da uklanja šećer iz krvotoka I šalje ga u ćelije koje će ga iskoristiti kao energiju. Ukoliko se ne iskoristi, skladišti se u telu kao mast. 

Dodatno ovaj brzi rast šećera u krvi takođe vodi brzom padu nivoa šećera u krvi i insulina izazivajući želju za hranom koja može voditi ka nezdravom grickanju. 

ŠTA MOŽEMO JESTI? 

  • Hranu sa niskim GI poput pasulja i mahunarke, kao što je sočivo, većinu voća i povrća, orašaste plodove i mlečne proizvode.
  • Hranu sa srednjim GI uključujući slatki krompir, hleb od celog crna i žitarice, pirinčani hleb i smeđi pirinač, zrele banane i određeno tropsko voće. 
  • Hranu sa visokim GI uključujući beli hleb i beli pirinač, kuvani krompir, većinu pahuljica za doručak i lubenice. 

ZNAČI TOLIKO JE JEDNOSTAVNO?

Dijeta sa niskim GI. Mnoga hrana bogata šećerom i mastima ima nizak GI, poput pice na primer, ali i dalje nije dobra za vas. Ovo znači da ne možete potpuno odbaciti koncept računanja kalorija. I dalje vam je potrebna nutricionistička vrednost i da imate u vidu veličinu porcije.

Način na koji se hrana pripema i služi će takođe uticati na rangiranje hrane prema Glikemijskom indeksu. Na primer, zrelo voće sadrži viši GI nego zeleno, prekuvana pasta ima viši GI nego pasta koja je pripremana al dente  itd.

Takođe morate voditi računa kako kombinujete hranu. Dobar savet je da kombinujete proteinsku hranu sa ugljenim hidratima od celog zrna jer će protein usporiti apsorbciju ugljenih hidrata.

I naravno, morate vežbati. Nijedna dijeta ne podrazumeva da ne morate da vežbate barem nekoliko puta nedeljno!

3 LOW GI PRODUCTS BY ORIFLAME
Natural Balance Shakes
Natural Balance Soups
Natural Balance Bar

Tekst: Fotografije: Getty images