Istina o mineralnom Make-upu

Pre nekoliko godina kozmetika na bazi minerala je procvetala. Mineralni make-up je najavljen kao make-up koji rešava sve probleme, pa je interes ubrzano rastao dok se nije, kao i kod svih trendova, stišao. Danas je mineralna kozmetika sveprisutna ali su mnogi još uvek nesigurni vezano za pitanje šta tačno znači “mineralna kozmetika”. Evo nekih činjenica.

Po čemu se mineralni make-up razlikuje od “normalnog” make-upa?

Ukratko: mineralni make-up koristi sastojke iz središta zemlje, te je kao alternativa većini make-up proizvoda vrlo popularan. Često ne sadrži boje i ulja iako naučnica Rachel Mallon navodi da “kozmetičke kompanije pristupaju mineralnoj kozmetici na različite načine”. Kozmetički proizvodi koji su u tečnom stanju su često obogaćeni hidratantnim sastojcima, antioksidantima i vitaminima koji su vrlo važni za vašu kožu.


Kako se mineralni make-up razvijao tOkom godina?

Mineralni make-up nije novitet. Danas se novi minerali i mineralni sastojci nalaze u proizvodima koji odgovaraju potrebama i zahtevima modernog čoveka.

Kada je Kleopatra šminkala svoje oči olovkom zapravo je koristila mineralni make-up. 


Koje minerale treba potražiti na našoj listi sastojaka? 

Mineralni make-up često sadrži talk, cink-oksid i titan-diosksid koji su usitnjeni u fine čestice make-upa. U slučaju Giordani Gold Long Wear Mineral tečnog pudera Oriflame je koristio minerale vulkana Etna na Siciliji. Ovi vulkanski minerali “pomažu u revitalizaciji kože i hrane je”, tvrdi naučnica Rachel Mallon.  

Da li postoje negativna iskustva vezana za mineralni make-up?

Kao i kod svih drugih proizvoda, sve zavisi od vašim ličnih preferencija. Uvek treba izabrati proizvod za negu kože i make-up koji odgovara vašim ličnim potrebama.   


Da li mineralni make-up takođe sadrži zaštitni faktor?

Titan-dioksid i cink-oksid  često služe kao prirodni zaštitni faktor u mineralnom make-upu, ali da biste bili sigurni obavezno proverite zaštitni faktor. 


Da li će mineralni puder pružiti potpuno prekrivanje kao i normalni teČNI puder? 

Kao što je to slučaj kao i kod ostalog make- upa ovo se razlikuje od proizvoda do proizvoda. Prema umetničkom direktoru i make-up stručnjaku Jonasu Wramellu mineralni make-up pristaje svakom tipu kože. Jonas Wramell takođe savetuje da osobe masne kože ili s aožiljcima, mineralni puder nanose četkicom, kružnim pokretima ili utapkavajući. Za one koji imaju kožu sa iritacijama Wramell takođe preporučuje mineralni tečni puder.

Tekst: Fotografije: Oriflame