Rečnik mirisa

Svet mirisa je repun žargona. Da li ste ikada pogledali etiketu parfema i ostali zbunjeni? Evo male pomoći.

VRSTE MIRISA

Kolonjska voda: Kolonjska voda je najrazblaženija od svih mirisa i u sebi sadrži oko 3% parfema. Idealan je izbor za tople, letnje dane.

Toaletna voda: Sadrži 3-8% parfemske osnove i idealna je za tople prolećne dane i leto. Toaletna voda je osvežavajući miris koji relativno brzo ispari.

Parfemska voda: Parfemska voda sadrži gornje, srednje i osnovne note. Savršena je za nanošenje da kosu i odeću (izbegavajte osetljive tkanine) i manje je intezivna od parfema.

Parfem: Parfem ima najgušći sadržaj parfemske osnove. Gornje, srednje i osnovne note se lagano oslobađaju tokom vremena. Parfem je najsnažniji od svih mirisa i nanosi se na kožu na tačke pulsa.

"Sladak i topao miris je jedan od najlegendarnijih mirisa na svetu.“

OBJAŠNJENJE MIRISA

Akord: Miris je napravljen od nekoliko nota parfema ili sastojaka, kako bi se napravio jedinstven miris.

Gornje note: Vaša prva reakcija na miris se formira prema gornjim notama. To su najčešće jaki mirisi koji brzo ispare.

Srednje note: Srednje note, ili srce mirisa se nalazi između gornje note i osnove, kako po intenzitetu, tako i po trajanju mirisa. Obično su cvetnog ili biljnog mirisa, kao što su ruža i lavanda.

Osnovne note: Ovo se odnosi na najintezivnije sastojke u parfemu. Osnovne i srednje note prave osnovnu sliku mirisa, ali osnovnu notu verovatno nećete ni osetiti prvih tridesetak minuta nakon nanošenja mirisa. Mošus je popularna osnovna nota mirisa.


 

PORODICE MIRISA

Cvetni: Mirisi koji prenose miris buketa cveća. Cvetna porodica mirisa se često sadrži note cveta pomorandže, nerolija i frezije. Dodatno, cvetni miris može imati idominantni miris jednog cveta, kao što je ruža.

Predlažemo vam:
My Naked Truth toaletnu vodu

Voćni: Od maline do jabuka, od grejpfruta do limunam voćni mirisi su sveži i ženstveni.

Predlažemo vam:
Pretty Swan toaletnu vodu

Orijentalni: Ambra je osnova za orijentalne mirise. Sladak i topao miris je jedan od najlegendarnijih mirisa na svetu. Zrno tonke i vanila često upotpunjuju ove mirise.

Predlažemo vam:
Amber Elixir parfemsku vodu

Začinsko/drvenasti: Topao i razvijajući, začinski miris može biti obogaćen duvanom, cimetom, sandalovinom kedrom ili sličnim sastojcima. Pačuli je takođe čest sastojak ovih mirisa.

Predlažemo vam:
So Fever her parfemsku vodu

Tekst: Fotografije: Oriflame