10 grešaka kod parfema koje više ne treba da pravite

Nanošenje parfema deluje jednostavno, ali umetnost odabira, nošenja i čuvanja parfema zahtevnija je nego što mislite. Evo kako da izbegnete deset najčešćih grešaka u vezi parfema.

1. Očekujete da ćete mirisati isto tokom celog dana

Kada nanesete parfem, prvo osetite top note, a miris obično ima tri nivoa — top note, srce mirisa i glavne note. Ako želite da osetite kako se miris menja tokom dana, povremeno ga ponovo pomirišite.

2. Prebrzo ga mirišete

Kada probate novi miris, sačekajte 30 sekundi od nanošenja da ga pomirišete, toliko je potrebno da alkohol, ukoliko ga ima, izvetri. 

3.Naravili ste odbojnost za određene mirisne note

Samo zato što vam se nije dopala određena nota u nekom mirisu, ne znači da treba da je izbegavate u svim parfemima. Parfemi mogu imati od 10 do 200 sastojaka — odnos između njih je veoma delikatan, tako da ne treba unapred da diskvalifikujete neke mirisne note, možda će vam se u nekoj drugoj kombinaciji i odnosu dopasti! 

4. Pomirisali ste mnogo parfema bez pauze 

Nikada nemojte probati više od tri mirisa bez pauze. U međuvremenu pomirišite zrna kafe, to apsorbuje i neutrališe prethodne mirise. Drugi trik je da uklonite prethodne mirise sa palate čistom vodom!

5. Ne želite da probate ništa novo

Budite otvoreni za nova iskustva! Radije odaberite parfem koji će odražavati vašu ličnost, stil i ukus, nego da nosite isti miris godinama. 

6. Pogrešno čuvate svoje parfeme

Izloženost jakom suncu, toploti ili hladnoći narušiće delikatnu ravnotežu ulja u vašem parfemu, menjajući mu miris. Mirise uvek čuvajte na hladnom, suvom mestu, van domašaja sunca i toplote. 

7. Ne znate na koja mesta da nanosite parfem

Izreka kaže: stavi parfem na mesta na kojima želiš poljupce. Zvuči smešno? Ipak, u tome ima istine. Parfemi se aktiviraju toplotom tela, pa ga nanosite na tačke pulsa (iza ušiju, na vrat, sa unutrašnje strane ručnog zgloba i kolena, na dekolte), to će pomoći da miris duže traje.

8. Trljate zglobove jedan o drugi

Ovo će učiniti da top note parfema brže izblede nego kada ostavite da se miris razvije na vazduhu!

9. Mislite da će parfem vašeg prijatelja mirisati isto i na vama

Finalni sastojak svakog parfema je hemija tela — ona i određuje kako će parfem mirisati na nekome. Jedini pravi način da probate parfem je da ga nanesete na svoju kožu.  

10. Očekujete da vaš parfem traje tokom celog dana

Mirisi nisu dizajnirani da traju ceo dan. Opšte pravilo je da će mirisi u spreju trajati sat vremena, a kolonjske vode prosečno oko tri sata. Toaletne vode bi trebalo da traju oko četiri sata, dok se parfemske vode mogu osetiti i do šest sati. Najjača (i najskuplja) vrsta mirisa je parfem – on može trajati i do 16 sati.

 Tekst: Fotografije: Getty Images, Kristine Wreyford