Zašto svi pričaju o uljima za kosu

Nanošenje prirodnih ulja na kosu može se činiti kontraintuitivnim; uostalom kosu peremo da se rešimo ulja i masnoće. Ali umesto da vašu kosu učine opuštenom, ulja za kosu spašavaju oštećenu kosu i daju joj meku i glatku završnicu. Pogledajmo zašto su dobila pečat odobrenja stručnjaka za kosu.

ZDRAVLJE I RAST KOSE

Ulja za kosu nude brojne prednosti, od sprečavanja oštećenja do poboljšanja fleksibilnosti i jačine – što na kraju može dovesti do rasta kose. Pobeda!


Ulja za kosu to postižu štiteći kosu od spoljnih agresora poput grubog češljanja ili sušenja kose peškirom, što može oštetiti folikule dlake. Ali, možete birati između teških i lakših ulja, koja različito deluju na vašu kosu:
“Teža ulja će se taložiti na spoljnoj strani kose, oblažući vlakno kose, što će biti prva linija odbrane od spoljnih agresora”, kaže naša naučnica za kozmetičke tehnologije, Prunelle Garret.
“Druga, lakša ulja mogu prodreti dublje u vlakna kose kako bi poboljšala fleksibilnost i ojačali kosu iznutra prema spolja”, kaže Garret.


Naravno, razlog zašto mnogi od nas poznaju i vole ulja za kosu prevazilazi zaštitu i rast kose; poznato je da poboljšavaju sjaj, tako da možete postići izgled kao iz profesionalnog salona. Čak se pokazalo i da duže održavaju integritet uvijene kose.

 

KOJE ULJE ZA KOSU JE DOBRO ZA VAS?

Postoji prirodno ulje za sve vaše brige o nezi kose, ali mi imamo nekoliko favorita. Ako vam je kosa suva na dodir ili oštećena i želite da poboljšate njenu teksturu, onda treba da se odlučiei za teže ulje koje će delovati na površini, kao što je, na primer, Eleo regenerativno noćno ulje za kosu. Ako je vaša kosa dubinski oštećena i želite delovati na nju bez promene teksture, onda bi trebalo da koristite lakša ulja za kosu kao što je Love Nature ulje za kosu s kokosovim uljem.

Na kraju, odabir zavisi od tipa vaše kose, i o tome kakav rezultat želite da postinete. Na primer, kokosovo ulje je dobro poznato po svojim antimikrobnim prednostima uz smanjenje vidljivosti peruti i zato se može preporučiti osobama koje imaju perut, iako će imati samo blagi efekat. Specifični proizvodi kao što su Love Nature šampon protiv peruti s uljem čajnog drveta i čičkom imao bi veći efekat u borbi protiv peruti.
Eleo zaštitno ulje za kosu se može koristiti za zaštitu kose pre oblikovanja i doprineti zaštiti njene boje dok Eleo Instant hranjivo ulje hidrira i hrani kosu i daje joj blistavost i sjaj.

PREDNOSTI KOJE PREMAŠUJU PREDNOSTI REGENERATORA

Da li vam je potrebno ulje za kosu kada već koristite regenerator? Ispostavilo se da rade različite stvari: ulja za kosu se smatraju jačim tretmanom postojećeg izazova s kosom, dok je primena regeneratora opštija.


"Ulja za kosu se mogu nanositi na određena i manja područja, dok je primena regeneratora opštija", kaže Garret. “Ako je nekom području potrebna poseba pažnja i još više nege, kao što su, na primer, oštećeni vrhovi, ulje ili serum za kosu će pružiti dodatnu negu tom specifičnom području nakon nanošenja".
.

 

NAČIN UPOTREBE

Ulja za kosu se mogu koristiti u različitim trenucima vaše rutine nege kose:

• Kao noćni tretman/pre šampona: ovde ćete naneti više ulja na kosu kako biste je zasitili i dopustili da se ulje upije za dubinsku negu. Kada sledeći dan operete kosu, šampon će ukloniti višak ulja, ali će ostati talog koji će zadržati efekat regeneracije. Zato, ako odlučite da uključite ulje za kosu u svoju rutinu kao noćni tretman, nakon šamponiranja možete preskočiti regenerator. To ne treba da činite često kako ne biste zamastili vlasište i prezasitili kosu. Preporučuje se jednom nedeljno.

• Kao serum za kosu: možete nanositi na određena područja za ciljane potrebe koliko god je potrebno. Nanesite nekoliko kapi na dlanove i protrljajte ih pa nanesite na kosu
.