9 mitova o lepoti

Priče o lepoti prepune su različitih mitova, ali koje su stvarno istinite? Evo najvećih mitova o lepoti.

1. AKO IMATE MASNU KOŽU, NE BISTE SMELI DA KORISTITE PROIZVODE KOJI SADRŽE ULJE 

Nije tačno. Osobe sa masnom kožom su sklone upotrebljavanju proizvoda koji isušuju kožu agresivno, a to je loše. Ovakvi proizvodi samo podstiču kožu na još intenzivnije lučenje masnoće što može uzrokovati nečistoće. Ono što je važno je redovno čišćenje kože.

2. MRLJE NA KOŽI JE NEMOGUĆE IZBEĆI - SVI STARIMO

Mnogi faktori utiču na pojavu staračkih mrlja, a među njima su genetika, hormonalne promene, izloženost suncu i starenje. Najbolji način da sprečite hiperpigmentaciju je nanošenje zaštitnog faktora.

3. SKUPI PROIZVODI SU BOLJI OD JEFTINIH

Prava istina da cena nije toliko bitna – važno je je da su proizvodi napravljeni s efikasnim sastojcima. Neki su proizvodi skuplji u samoj produkciji, pa to znatno utiče na cenu. Da li je taj proizvod bolji? Ne nužno.

4. ŠIŠAJTE SE ČEŠĆE I KOSA ĆE VAM RASTI BRŽE

Ne. Vaša kosa raste iz korena, ne iz vrhova. Oštećena se kosa lomi na vrhovima i na taj se način razdvaja prema gore. Redovno šišanje čini kosu punijom i zdravijom, no neće je podstaći da raste brže.

5. PROIZVOD DELUJE AKO OSETITE PECKANJE NA KOŽI 

Nikako! Ukoliko vas koža pecka, to je znak da je došlo do iritacije. Isperite proizvod odmah.

6. TREBATE DA ODABERETE PROIZVODE U SKLADU SA VAŠIM GODINAMA 

Nije tačno! Proizvode za negu kože trebate odabrati u skladu sa problemima koje imate. Žene različite etničke pripadnosti imaju različite znakove starenja kože. Vaša će koža odrediti koju vrstu proizvoda biste trebali da koristite. Dvadesetgodišnjakinji će verovatno biti potrebni drugi proizvodi od nene koleginice ukoliko ima masnu kožu, a njena prijateljica suvu kožu. Proizvode odaberite u skladu s potrebama vaše kože, a ne u skladu s vašim godinama.

7. POMOĆI ĆETE SUVOJ KOŽI AKO PIJETE PUNO VODE

Istina je da je za vašu kožu i zdravlje važno da pijete dovoljno tekućine. Nije istina međutim da će uzimanje tečnosti hidrirati vašu kožu, pa je potrebno da u svakodnevnu negu uključite i hidratantnu dnevnu i bogatu noćnu kremu.

8. TEČNI PUDER TREBATE DA TESTIRATE NA RUČNOM ZGLOBU 

Ako imate vrlo svetlu kožu, koža na zglobu će verovatno odgovarati koži vašeg lica, no bolje je nijansu isprobati na području čeljusti.

9. MOŽETE SMANJITI PORE

Pore se ne mogu otvoriti, zatvoriti ili smanjiti – žao nam je. Možete ih samo očistiti da bi vizualno izgledale manje.


Tekst: Fotografije: Shutterstock