9 PRAVILA ZA NEGU OBOJENE KOSE

Bojenje kose može biti skupo. Ali šta ako vam kažemo da postoje jednostavni trikovi koji će učiniti boju vaše kose dugotrajnijom i zaštićenom? Pročitajte 9 saveta kako da održavate boju vaše kose.

1.Nemojte previše ispirati kosu prilikom tuširanja. Obojena kosa je poroznija zbog čega lakše upija i ispušta vodu što dovodi do izbeljivanja boje. Minimizirajte vreme tuširanja uz regenerator koji se ne ispira.

2. Perite kosu toplom vodom umesto vrelom, što je voda toplija to će se i boja brže isprati.

3. Negujte kosu posebnim šamponima i regeneratorima kreiranim za obojenu kosu. Nedeljna upotreba maske za kosu će pospešiti hidrataciju i sačuvati vašu boju.
4. Ukoliko se vaša trenutna boja kose znatno razlikuje od prirodne boje, potrebno je “popravljati izrastak” svake 3 do  4 sedmice. Ukoliko su sličnih nijansi možete sačekati sa farbanjem i do 6 nedelja. 

5. Ukoliko se sami farbate uvek počnite od korena. Zaštitite osetljiva područja tako što ćete farbati vrhove I srednji deo kose 10 minuta pre ispiranja. 

6. Šišajte krajeve vaše kose svakih par meseci. Što je vaša kosa zdravija to će duže zadržati boju.

7. Hidrirajte kosu koristeći serum, obraćajući posebnu pažnju na koren kose. Serum obogaćen arganovim uljem ili uljem čička će negovati kosu bez toga da je učine masnom. 

8. Izbegavajte tople predmete koji će isušiti kosu i oštetiti proteine u njoj čineći je grubom. Ukoliko ste opsednuti fenovima i peglama za kosu svakako koristite sprej za zaštitu kose od toplote prilikom svake upotrebe. 

9. Izbegavajte sunce. UV zračenje šteti vašoj kosi isto koliko i vašoj koži, isušuje je i čini da boja izbledi. Ukolilko planirate da provedete dan na otvorenom nosite šešir. 
Tekst: Fotografije: Fotolia