5 stvari koje mogu pogoršati akne i kako ih sprečiti!

Da li se borite protiv masne kože i neželjenih pojava koje ona izaziva? Niste jedini! Mnoge se susreću sa aknama tokom svog života. Akne uglavnom uzrokuju hormoni ili geni, ali i životni stil. Saznajte šta možete da učinite da smanjite pojavu akni promenom načina života.

Ishrana 
Problem: Postoji veza između oshrane bogate šećerom i pojave akni. To vas sigurno ne iznenađuje.

Rešenje: Poslastice treba da budu upravo to - poslastice - a ne nešto u čemu svakodnevno uživamo. Zamenite beli hleb i testenine za one od integralnih žitarica, smanjite ukupan unos šećera i dodajte ono što vaša koža voli - vitamine, minerale i omega 3  u svoju ishranu. Koža će vam biti zahvalna!

Stres 
Problem: Stres povećava kortizol, što povećava proizvodnju sebuma u koži, što može pogoršati akne. Pojačana proizvodnja kortizola takođe može uzrokovati probleme sa spavanjem, zbog čega naša koža izgleda još gore, jer naša koža se obično regeneriše tokom spavanja.

Rešenje:
U današnjem društvu veoma je teško izbeći stres - zbog toga je važno u svoj raspored ubaciti i slobodno vreme. Dobra ideja je da to vreme provedete

Pušenje 
Problem: Pušenje je jedan od glavnih faktora koji uzrokuju mitesere kod žena starijih od 25 godina. Duvan stimuliše hemikalije koje utiču na proizvodnju sebuma i začepljenje pora. 

Rešenje:
Ako ste pušač, odvikavanje je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti kako za svoju kožu, tako i za opšte zdravlje. Možda nije lako, ali će biti vredno!

Vlaga
Problem: Topla klima većini prija, ali mnogi primećuju pogoršanje stanja masne kože i zapušene pore tokom vlažnih letnjih meseci.

Rešenje:
Šta možemo da uradimo? Koristite proizvode koji smanjuju suvišnu proizvodnju sebuma i sprečavaju začepljenje pora - proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu su posebno efikasni!

Nega kože
Problem: Mnoge žene prekomerno čiste i isušuju svoju masnu kožu da bi se rešile pojave akni. Ono što ne znaju je da to može još više povećati proizvodnju sebuma - što može dovesti do još više zapušenih pora i novih problema! Masna koža može čak biti simptom dehidracije - što znači da je isušivanje kože prekomernim čišćenjem zaista loša ideja.

Rešenje:
Ono što vašoj koži zaista treba je sredstvo za čišćenje koje je istovremeno hidratantno i nežno, a kožu ostavlja blistavom i hidriranom.

 

 

Tekst: