10 NAČINA DA BRIGA O LEPOTI BUDE I EKOLOŠKA

Trebamo da činimo dobro za planetu, a svakako to možemo da postignemo i radikalnom promenom načina na koji živimo. Ukoliko smo ekološki osvešćeni i svoje ćemo beauty rutine takođe moći da promenimo u tom smislu.


1. ZATVORITE VODU

Kada ispirate šampon ili perete zube – zatvorite vodu. To je jednostavan način da uštedite potrošnju vode. 

2. KORISTITE STAKLENU FLAŠU

U Americi ljudi konzumiraju oko 1,500 plastičnih boca vode u sekundi! I manje od 20% tih boca se recikliraju. Plastika je teško razgradiva i zahtefva dosta energije da se proizvede. Potrebno je tri puta više vode da se plastična boca proizvede nego da se napuni.  Treba li da prestanete da pijete vodu? Nikako – samo koristite staklenu bocu.

3. VLAŽNE MARAMICE

Društva za zaštitu okoline upućuju na podatak da je 35 vlažnih maramica pronađeno na svakom kilometru duž engleske obale – i broj se povećava! Ukoliko uklanjate make-up sa vlažnim maramicama, bacajte ih u kantu za smeće, a ne u WC.

4. POGLEDAJTE LOGOTIP

Snalaženje u svetu prirodnih i organskih proizvoda može biti vrlo zbunjujuće. Kupovinom proizvoda koji su odobreni od strane Ecocert udruženja garantuje da proizvod sadrži više od 95% sastojaka koji su bio-razgradivi. Proizvod koji je odobren od strane  Ecocert udruženja ima njihov logo.  

5. BUDITE MODNO OSVEŠĆENI

Neki odevni predmeti ne moraju u pranje odmah nakon nošenja. Neki proizvođači preporučuju da farmerice perete ređe kako biste tkaninu održali u formi.  Ukoliko perete na  30*C umesto na of 60*C smanjićete potrošnju energije.  

6. RECIKLIRAJTE!

Vaši šamponi, dnevne kreme i regeneratori – čak i kartonske role WC papira su bio razgradive!

 

 

7. PONEDELJAK BEZ MESA

Samo jedan dan u nedelji bez mesa može pomoći planeti. Jeste li znali da se 2.500 galona vode  utroši za proizvodnju 500g govedine. Ne morate da postanete vegetarijanac, ali vaše prehrambene navike mogu pomoći klimatskim promenama koje se odvijaju.

9. PRAVEDNA CENA

Proizvod koji je označen oznakom “Fairtrade” ima cenu koja je realna s obzirom na sastojke koje proizvod sadrži.  To znači da dobavljači ovih proizvoda imaju mogućnost da ostatak sredstava investiraju u razvoj poslovanja i zajednice.

10. PREPUSTITE DRUGIMA

Istraživanja pokazuju da 30% odeće ne nosimo tokom cele godine. Kada je vreme da se rastanete sa omiljenim komadom odeće – poklonite ga dragoj osobi, umesto da ga bacite.

 

 

Tekst: Fotografije: Getty images