10 mitova kod mršavljenja u koje odmah treba da prestanete da verujete!

Upravljanje gubljenjem na težini je teško, a veoma često i opasno – nudi se mnogo kontradiktornih saveta. Zato smo rešili da istaknemo deset najčuvenijih mitova kod mršavljenja, kako biste došli do željene težine na zdrav i pametan način.

MIT #1: GLADOVANJE I DETOKSIKACIONE DIJETE SU EFIKASNE

Studije su pokazale da su ove vrste rigoroznih dijeta veoma retko delotvorne u dužem vremenskom periodu. Većina vrati izgubljene kilograme u roku od godinu dana. Glavni problem je što je većina ovih dijeta toliko restriktivna da oštećuje metabolizam, gubitkom osnovnih hranljivih materija. Zbog smanjene energije tela, organizam žudi za mastima i šećerima, što u nekom trenutku može dovesti do prekomernog unosa ovih materija. 

MIT #2: UNOŠENJE VELIKIH KOLIČINA VOĆA I POVRĆA UTICAĆE NA GUBITAK TEŽINE 

Unošenje zdravih sastojaka povrh nezdrave hrane neće “otkazati” kalorije koje ste već uneli. Voće i povrće treba da zameni nezdravu hranu, a ne da joj se dodaje.

MIT #3: GUBITAK TEŽINE JE KONSTANTAN

Nekim danima gubićete na težini, a nekima ćete čak malo i dobijati. Ne brinite! Nekada će se hrana duže zadržavati u vašem probavnom traktu, a nekada će telo zadržavati veće količine tečnosti od uobičajenih. Dok god je trend gubljene kilograma, vi ćete mršaviti na duže staze.

MIT #4: UNOŠENJEM VEĆIH KOLIČINA VODE SE MRŠAVI

Voda je veoma bitna za zdravlje organizma, ali ne čini da kilogrami nestaju. Međutim, žeđ se često pomeša sa glađu, pa će unošenje dovoljnih količina vode učiniti da vam obroci budu manji. 

MIT #5: REŽIM RADIKALNIH TRENINGA JE JEDINI NAČIN DA SE SMRŠA

Donošenje odluke o redovnom vežbanju je sjajno, ali očekivanje da se telo preko noći navikne na novi, zahtevan režim može se vratiti kao bumerang. Uspešan gubitak težine podrazumeva manje izmene u vašoj dnevnoj rutini koje će moći da se održe u dužem vremenskom periodu, a ne one od kojih očekujete brze rezultate.

MIT #6: BRZA HRANA UVEK GOJI

Većina pristupačnih restorana brze hrane ponekad nudi zdraviju (ili bar manje nezdravu) hranu od one u glavnoj ponudi, kao što je, na primer, pileća salata. Ako je brza hrana neizbežna, bar upitajte osoblje koje su im najzdravije opcije u meniju. 

MIT #7: UGLJENI HIDRATI GOJE

Izbegavanje konzumiranja rafiniranih ugljenih hidrata, kao što su beli pirinač i testenine, prerađene grickalice i slatkiši može pomoći da izgubite kilograme, ali to ne znači da ugljeni hidrati uzrokuju gojenje. Hrana kao što je hleb od crnog ili integralnog brašna i testenine sadrži ugljene hidrate ali je ujedno i veoma zdrava. Unošenje odgovarajućih količina ugljenih hidratra kao deo uravnotežene ishrane neće dovesti do gojenja. 

MIT #8: SVE KALORIJE SU JEDNAKE

Sve kalorije imaju isti energetski sadržaj, ali nemaju svi izvori kalorija isti efekat na zdravlje i težinu. Na primer: 200kcal proteina zdravije je i korisnije od 200kcal slatkiša.

MIT #9: ŠEJKOVE I DODATKE ISHRANI TREBA IZBEGAVATI

Wellness šejkovi, deserti i supe efikasno redukuju glad i daju energiju. Prednost suplemenata u ishrani je što oni obezbeđuju potrebnu količinu hranljivih sastojaka uz određenu količinu kalorija, plus – duže vas drže sitima. 

MIT #10: MOJ DEČKO I JA TREBA DA JEDEMO ISTU KOLIČINU HRANE KAKO BISMO MRŠAVILI

Muško telo genetski je predodređeno da stvara više mišića, a manje masnoće od ženskog. Zbog ovoga nije neuobičajeno da muškarci mogu da pojedu više od žena. 


Tekst: Fotografije: Getty Images, Shutterstock