Tri vežbe koje će pokrenuti vašu probavu!

Ako patite od lenjih creva, verovatno se osjećate naduveno i neprijatno i muči vas zatvor. Ali, da li ste znali i da je vežbanje odličan način da pokrenete creva? Saznajte više.

Kada naša creva ne funkcionišu optimalno, stolica se pomiče usporeno i putem gubi hidrataciju – što rezultira zatvorom, nadutošću i osećajem neprijatnosti. Naravno, prva stvar koju treba da uradimo je da osiguramo dovoljno vlakana i pijemo dosta vode. Ali, da li ste znali da vam sve vrste vežbi takođe mogu pomoći u ovoj situaciji?

• Aerobne vežbe koje pomažu srcu da tera krv, kao što su trčanje, plivanje i plesanje, mogu podstaknuti rad probave
• Vežbe inspirisane jogom i pokretima rastezanja mogu podstaći probavu masažom iznutra.

Evo nekoliko naših omiljenih masažera stomaka!

1. Sedeći okret:
Sedite na pod ravnih leđa i nogama ispruženima ispred sebe. Savijte jednu nogu što bliže možete prema telu, držeći stopalo ravno na podu. Pređite stopalom preko ispružene noge i uhvatite je suprotnom rukom. Rukom privucite telo bliže nozi, okretnim pokretom. Držite nekoliko sekundi i otpustite. Ponovite 10 puta i zatim zamenite strane.

2. Zagrlite kolena:
Lezite na leđa, opustite se i savijte noge. Rukama se uhvatite za kolena i privucite ih grudima, držeći ih čvrsto uz telo. Nežno se zaljuljajte s jedne na drugu stranu 5 puta. Spustite noge natrag na pod i zatim ponovite vežbu 5 puta.

3. Savijanje tela:
Stanite stopala razmaknutih 20-30 cm radi ravnoteže. Počevši od vrata, pažljivo okrećite glavu prema podu dok je ne spustite najniže što možete. Držeći se za noge, nežno povucite telo bliže bedrima nekoliko sekundi i otpustite. Ponovite 10 puta.

Tekst: