Četiri načina do bolje probave i boljeg zdravlja!

Zdrava creva su mnogo više od dobre probave – bez obzira imamo li probavnih problema ili ne (a činjenica je da ih mnogi od nas imaju!), istraživanje otkriva da bi briga o zdravlju creva zapravo mogla poboljšati mnoge aspekte našeg celokupnog zdravlja i blagostanja. Otkrijte četiri jednostavne stvari koje možete učiniti za bolje zdravlje creva!

Vaša su creva poput neumorne mašine koja obrađuje hranu koju pojedete, upija sve hranjive sastojke koji su vašem telu potrebni i izbacuje sve što je preostalo — 24 sata dnevno. Ali, tu nije kraj — daleko od toga! Vaša creva su i dom za otprilike 70% vašeg imunološkog sistema i mikrobioma creva koji je povezan s mnogim aspektima vašeg zdravlja i dobrobiti, dakle —  zdravlje creva je važno! Pogledajmo kako im možemo pomoći?

1. Unosite više vlakana
Prehrambena vlakna su najveći dar za zdrava creva, ali s današnjim načinom života koji uključuje brzu i prerađenu hranu, većina nas ih ne unosi dovoljno! Preporučeni dnevni unos je 30 g dnevno, ali globalni prosek je samo 23 g dnevno — i zapravo mnogo manje u mnogim zemljama. Unošenje vlakana čini dve odlične stvari za creva: podstiče rad creva i aktivira ih iznutra za dobro probavno zdravlje i hrani dobre bakterije u crevnom mikrobiomu kako bi pomogle u očuvanju zdrave crevne flore.

Savet: Pokušajte da povećate dnevni unos prehrambenih vlakana konzumirajući više povrća, voća, integralnih žitarica i mahunarki. Dodatak ishrani bogat vlaknima pomoći će vam da povećate unos ako osećate da ih ne dobijate dovoljno.

 

2. Unosite dovoljno vode
Dobra hidratacija ključna je za zdravlje creva! Hidratacija je važna za njihovo funkcionisanje – nedostatak hidratacije dovodi do zatvora, nadutosti i osećaja nelagode.

Savet: Nastojte da pijete 8-10 čaša vode ili druge tečnosti dnevno. To može podrazumevati pića napravljena s vodom poput kafe i čaja (ali, ne i slatka pića koja će dodati kalorije). Ako unosite dosta hidratantne hrane poput jogurta, sočnog voća i supe, možete ih takođe uključiti u svoj ukupni dnevni unos tečnosti. Investirajte u praktičnu Bocu za vodu koju možete nositi sa sobom kako biste vodu uvek imali pri ruci tokom dana.

3. Jedite raznovrsnu hranu
Raznovrsnost ishrane ključna je za promovisanje zdravog mikrobioma creva  — što je vaša ishrana raznovrsnija, to je raznovrsniji i sastav dobrih bakterija u vašim crevima. Pokušajte da ograničite konzumaciju zasićenih masnoća, šećera i alkohola i usredsredite se na raznovrsnu, zdravu, celovitu hranu, uključujući i fermentisane namirnice.

Savet: Pokušajte da proširite svoju 'normalnu' ishranu uvođenjem barem jedne nove hranjive namirnice svakoge nedelje!

 

4. Podstaknite rad creva vežbanjem
Sve vežbe podstiču pokretljivost creva. Aerobne vežbe pomažu u stimulaciji creva pumpanjem krvi, dok vežbe istezanja, poput joge, podstiču kretanje 'masirajući' creva. Ovde možete videti nekoliko naših omiljenih jednostavnih vežbi za podsticanje zdravlja creva.

Savet: Pokušajte svaki dan da uključitei različite vrste aktivnosti u svoju rutinu. Svaka sitnica se računa!

Tekst: