Budite hidrirani da biste bili zdravi

Da li ste se ikada zapitali kako bi izgledala vaša okolina bez vode? Nestali bi parkovi, šume i zelene površine u vašoj blizini. Bez vode, svet bi postao pustinja bez života, energije i vitalnosti. Imajući to na umu, sada razmislite o sopstvenom telu. Zar nije to isto? Bez odgovarajuće hidratacije, vaše telo neće funkcionisati na pravilan način. Hidratacija je bitna za zdravo telo, um i život. Pitate se kako postići pravilnu hidriranost? Ako želite to da saznate, samo nastavite da čitate.

 

Preporuke za unos tekčnosti

Kao što sigurno znate, tečnost je vitalna za organizam da bi funkcionisao na najbolji način. Kao opšte smernice, odrasli bi trebalo da konzumiraju 1-1,5 l tečnosti dnevno, uz vodu koju telo apsorbuje iz hrane. Hrana pruža 20% dnevnog unosa tečnosti. Imajte u vidu da dnevne potrebe za hidratacijom variraju u zavisnosti od fizičkih aktivnosti i klimatskih uslova. Trudnicama se preporučuje da piju dodatnih 0,3 l dnevno, a ženama koje doje preporučuje se da povećaju unos tečnosti u odnosu na volumen majčinog mleka. Na primer, žena koja obezbeđuje 750 ml majčinog mleka dnevno trebalo bi da poveća dnevni unos tečnosti za 600-700 ml .

Važnost tečnosti

Voda je glavna komponenta ljudskog tela i neophodna je za:
· rad organa
· razmenu hranjivih materija 
· termoregulaciju
Procenat vode u telu obično je niži kod žena nego kod muškaraca zbog većeg sadržaja masti kod žena. Od rođenja do zrelog doba, sadržaj vode u telu se smanjuje sa oko 75% na oko 50%.

DA LI STE ZNALI DA SE 60% NAŠEG TELA SASTOJI OD VODE?


 
Regulacija tečnosti

TRegulacija ravnoteže tečnosti usko je povezana s regulacijom ravnoteže elektrolita. Ako koncentracija elektrolita u telesnim tečnostima postane previsoka, u mozgu se stimuliše centar za žeđ što dovodi do osećaja žeđi i smanjenog izlučivanja vode putem bubrega. Prilikom vežbanja ili izlaganja visokoj temperaturi od ključne važnosti je da unesete dovoljno tečnosti. U takvim uslovima se sve više znojite, što može imati za rezultat gubitak elektrolita i nekoliko litara tečnosti na sat.

Uticaj na efikasnost

Veoma je važno da održavate ravnotežu tečnosti u telu. Nedostatak tečnosti stvar je koja će najbrže uticati na vašu efikasnost. Blaga dehidratacija, definisana kao gubitak telesne težine od 1-2% usled gubitka tečnosti, može rezultirati glavoboljom, umorom, gubitkom apetita i vrtoglavicom. Gubitak kilograma od 3%, što je oko 2 litre za ženu težine 65 kg, značajno će smanjiti izdržljivost, snagu i efikasnost.


Za svaku litru vode izgubljenu znojenjem, naša telesna temperatura će se povećati za oko 0,3° C. Zapremina krvi koju srce ispumpava svake minute opada, što znači da će se srčani ritam uz dodatni napor povećavati u proseku za 8 otkucaja u minuti .

Učestalost hidratacije

Bolje je češće piti manju količinu tekućine nego odjednom popiti veću količinu. Wellness by Oriflame ŠEJKOVI  i supe pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti jer sadrže vodu, ugljene hidrate i so.
· Natural Balance šejk
· Proteinska mešavina 
· Natural Balance supa

Nutritivni sadržaj po porciji

Ovi Wellness by Oriflame proizvodi su niskokalorični i prepuni visokokvalitetnih hranjivih sastojaka, poput proteina i vlakana, zbog kojih osećate sitost. Pijte puno vode i konzumirajte ove proizvode tokom dana jer je to odličan način za povećanje unosa tečnosti.