Ojačajte svoj imuni sistem

Medicinska definicija za „imunitet“ je „Organizam zaštićen od infekcija, i to obično prisutnošću antitiela.“ Strani organizmi, poput bakterija i virusa, stalno pokušavaju da prodru u ljudsko telo. Telo ima genijalan odbrambeni sistem, imuni sistem, koji sprečava takve organizme. Pogledajmo kako možemo ojačati svoj imuni sistem i odbranu.

Ćelije imunog sistema se nalaze u svim tkivima tela. Snaga imunog sistema zavisi od mnogo faktora jer je to složen sistem. Na primer, sposobnost našeg imunog sistema opada sa starenjem. Ideja o jačanju imuniteta je intrigantna, ali kako tačno funkcioniše naučnici još uvek nisu utvrdili. Ono što znamo je da je za dobar imuni sistem neophodna ravnoteža i sklad. Zato su opšte strategije zdravog načina života dobar način da počnete pružati svom imunom sistemu podršku koja mu je potrebna.

Možete učiniti nekoliko stvari poput:

 • Osigurajte ishranu sa puno voća i povrća
 • Osigurajte zdrav mikrobiom creva
 • Održavajte optimalnu težinu
 • Vežbajte redovno
 • Osigurajte adekvatan san
 • Umanjite stres
 • Preduzmite korake za izbegavanje infekcije 
 
ISHRANA BOGATA VOĆEM I POVRĆEM

Verovatno ste čuli da bi trebalo jesti najmanje 5 obroka voća i povrća svaki dan. A znate li zašto? Voće i povrće sadrži velike količine vitamina, minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana koji imaju mnogo korisnih efekata na vaše zdravlje. Kada jedete voće i povrće, pokušajte odabrati vrstu iz svih boja duge! Svaka boja zapravo odražava različite vrste fitonutrijenata koji pozitivno utiču na vaše zdravlje na mnogo različitih načina.1


Fitonutritijenti

Pogledajte izbor fitonutritijenata po bojama:

Ljubičasta/plava se nalazi u grožđu, borovnicama, crnim ribizlama, kupinama itd:

 • Fenoli
 • Antocijanidi
 • Flavonidi

Narandžasta/crvena se nalazi u šargarepi, paprici, pomorandžama itd:

 • Kapsaicin
 • Karotenoidi
 •  Hesperidin

Žuta/bela se nalazi u kurkumi i belom luku itd.:

Kurkumin
Alicin

Zelena se nalazi u španaću, brokoliju, kelju, šparglama itd.:

 • Glukozinolati
 • Lutein
 • Zeaksantin

Dakle, kako zapravo rade ti fitonutrijenti? Imaju antioksidantne i protivupalne prednosti. Antioksidanti štite od oksidantnog stresa držeći pod kontrolom slobodne radikale.

Oksidantni stres šteti ćelijama vašeg tela i opterećuju odbranu imunog sistema. To je uzrokovano nakupljanjem slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali zapravo su prirodni nusprodukti, koji se nazivaju i otpadnim produktima, od različitih hemijskih reakcija koje se događaju u ćelijama našeg tela. Nezdrav način života poput preteranog izlaganja suncu, pušenja, konzumiranja alkohola i jedenja pržene hrane može povećati količinu slobodnih radikala u vašem telu. Važno je obezbijediti ishranu s velikom količinom voća, bobica i povrća kako biste osigurali važne fitonutrijente koji se bore protiv oksidantnog stresa. 

Vitamini i minerali 

Prema Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) postoje specifični vitamini i minerali koji doprinose normalnoj funkciji imunog sistema:

 • Vitamin A
 • Vitamin B6
 • Folna kiselina
 • Vitamin B12
 • Vitamin C
 • Vitamin D
 • Željezo
 • Cink
 • Bakar
 • Selen

EFSA takođe navodi da sledeći vitamini i minerali doprinose zaštiti ćelija od oksidantnog stresa:

 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Riboflavin (B2)
 • Cink
 • Mangan
 • Selen
Dodaci ishrani

Ne možete zameniti zdravu ishranu, ali dodaci ishrani mogu vam pomoći da osigurate adekvatan unos određenih hranjivih sastojaka (fitonutrijenata, vitamina i minerala) koji imaju antioksidantne efekte, posebno za vreme stresa ili kad se osećate bez energije. 

Ako ne konzumirate dovoljno voća i povrća, možete koristiti dodatke ishrani sa fitonutrijentima, vitaminima i mineralima koji imaju antioksidantne efekte.

Dokazano je da dodaci ishrani sa antioksidantnim efektima mogu pozitivno uticati na nekoliko imunih nedostataka povezanih sa godinama starosti, što rezultira povećanim nivoom belih krvnih zrnaca, pojačanim imunim odgovorom i umanjenom upalom.OSIGURAJTE ZDRAV MIKROBIOM CREVA

Iako se imune ćelije nalaze u svim tkivima tela, 70% vašeg imunog sistema se nalazi u vašim crevima. Zdrava creva su  jedna od prvih linija odbrane imunog sistema.

Najbolje što možete učiniti za zdravlje creva je hraniti dobre mikrobe dijetalnim vlaknima, a posebno prebiotičkim vlaknima. Prebiotička vlakna su vrsta topljivih prehrambenih vlakana (koja formiraju gel). Proučavana prebiotička vlakna su inulin i FOS (fruktooligosaharidi) koje u prirodi možete pronaći u npr. korenu cikorije, artičoki, belom luku, poriluku i bananama.  

Prebiotici ne samo da poboljšavaju zdravlje vašeg probavnog sistema, već mogu imati i pozitivan uticaj na vašu imunu odbranu.3

 


ODRŽAVAJTE OPTIMALNU I ZDRAVU TEŽINU

Postoje jaki dokazi koji ukazuju na to da prekomerna težina ili pretilost negativno utiču na funkciju imunog sistema.Prekomerna težina takođe smanjuje imuni odgovor na grip i vakcinaciju protiv gripa. U poređenju sa vakcinisanim odraslim osobama zdrave težine, vakcinacija gojazne odrasle osobe ima dvostruki rizik od gripa ili slične bolesti.5

Održavanje zdrave težine je zato vitalna stvar kojoj treba težiti. Jedan korak prema zdravoj težini mogao bi biti napuniti polovinz vašeg tanjira hranjivim voćem i povrćem pre nego što tanjir napunite drugom vrstom hrane. To će, ne samo povećati konzumaciju antioksidanata, nego ćete i pojesti manje kalorija. Voće i povrće, ne samo da osiguravaju puno hranjivih sastojaka, već sa vrlo malo kalorija zahtevaju više žvakanja što pomaže da se osećate sito.

 
VEŽBAJTE REDOVNO

Prema članku u American Journal of Clinical Nutrition6, redovno vežbanje smanjuje nivo oksidantnog stresa. To je zbog toga što redovno vežbanje pojačava antioksidantnu odbranu. Studija je takođe pokazala da bi ljudi koji ne vežbaju mogli imati suprotan efekat tj. mogao bi se povećati oksidantni stres. Dakle, redovno vežbajte da biste poboljšali svoju antioksidantnu odbranu.


OSIGURAJTE ADEKVATAN SAN

Redovan san je neophodan kako bi vaš imuni sistem radio što je moguće efikasnije. Jedan od načina na koji spavanje pomaže imunom sistemu je u načinu na koji podstiče proizvodnju T-ćelija. T-ćelije su bele krvne ćelije koje igraju vitalnu ulogu u odgovoru imunog sistema na viruse. Njihova aktivacija važan je korak u načinu na koji telo postupa. T-ćelije napadaju i uništavaju ćelije koje nose virus. Drugim rečima, redovno spavanje je jedan od najboljih načina na koji možemo poboljšati svoj imunitet i odbraniti se od virusa i bolesti.7

UMANJITE STRES
Iako je stres normalan deo života, previše stresa tokom dužeg perioda je štetno za vaše fizičko i psihičko blagostanje. Reakcija na stres poznata je po slabljenju imunog sistema kao rezultat povećanja hormona stresa kortizola.8 To dovodi do povećanog rizika i osetljivosti na prehlade i druge bolesti. U životu ne možemo izbeći sve izvore stresa, niti bismo to željeli, jer umeren stres može biti i koristan za nas npr. utiče na našu sposobnost fokusiranja. 

Duboko disanje jedan je od načina opuštanja. Kada duboko udišete, vazduh koji vam ulazi kroz nos u potpunosti vam ispunjava pluća, a donji stomak se podiže. Duboko disanje podstiče potpunu razmenu kiseonika, što može usporiti rad srca i sniziti ili stabilizovati krvni pritisak.


PREDUZIMTE KORAKE ZA IZBEGAVANJE INFEKCIJE

Iako možemo živeti zdravim načinom života i imati funkcionalan imuni sistem, uvek je dobro znati kako pokušati izbeći infekcije. Mnoge infekcije se šire putem ruku - drugima i sebi. Da biste izbegli infekciju, trebali bi često prati ruke vrućom vodom i sapunom.

 1. Dobro nasapunjajte ruke.
 2. Operite ruke između prstiju, na vrhu dlana i oko palca - najmanje 20-30 sekundi.
 3. Isperite i osušite (po mogućnosti sa vlastitim peškirom ili peškirom za jednokratnu upotrebu).

 

 

Ako sapun i voda nisu dostupni, možete upotrebiti sredstvo za dezinfekciju ruku sa najmanje 60% alkohola. Kad kašljete ili kijate, raspršuju se male kapljice koje sadrže zarazne agense. Kašljenjem i kijanjem u područje lakta ili rukav sprečavate širenje infekcije u vaše okruženje i kontaminaciju ruku.9NA KOJI NAČIN WELLNESS BY ORIFLAME PROIZVODI MOGU BITI KORISNI?

Nikada nije kasno da počnete voditi zdrav način života. Wellness by Oriflame proizvodi su vam dostupni da podrže zdrav životni stil. Naše dodaci ishrani ne treba koristiti kao zamenu za raznovrsnu ishranu, već kao dodatak raznovrsnoj ishrani kako biste osigurali zdrav i optimalan nivo  hranjivih sastojaka. Kontinuitet je ključan faktor za postizanje najboljih efekata naših proizvoda. Redovna upotreba dodataka je savršeno rešenje za nadopunjavanje prehrambenih nedostataka i osiguravanje da dobijete sve što je potrebno da vaše telo dobro funkcioniše, iako vaša ishrana možda nije uvek savršena.

Naši proizvodi nisu lekovi i kao takvi ne mogu imati farmakološko, imunološko ili metaboličko delovanje. Zato njihova upotreba nije namenjena lečenju bolesti ili modifikaciji fizioloških funkcija. 


Naši proizvodi koji mogu pomoći u podržavanju vašeg imunog sistema su:


Multivitamini i minerali (za muškarce/žene)

Bogati su vitaminima i mineralima koji doprinose normalnoj funkciji imunog sistema.

Astaksantin i ekstrakt evropske borovnice
 

 
Bogat prirodnim karotenoidom, astaksantin ima jedinstvenu strukturu u poređenju sa drugim antioksidantima koji mu omogućava da pruži zaštitu iznutra prema van. Ovaj proizvod sadrži i borovnice iz švedske šume, kao i vitamin C i E.  Ova kombinacija moćnih antioksidanata pruža antioksidantnu zaštitu ćelija od oštećenja uzrokovanih oksidantnim stresom. 

Na prekoračujte preporučene količine

Čuli ste za izraz "Što više - to bolje"? Pa, to se NE odnosi na naše proizvode. Važno je da se pridržavate preporučenih doza naših proizvoda. Prekoračivanje preporučenih doza zapravo može imati suprotan efekat i potencijalno može biti štetno. Dakle, uzmite samo preporučenu dozu dodatka ishrani (kao što je navedeno na pakovanju).

BUDITE DOBRO I ZDRAVO!
 

 

[1] Rui H.L. Dietary Bioactive Compounds and Their Health Implications. Journal of Food Science Vol. 78, S1, 2013

[2] Knight JA. et.al. Review: Free radicals, antioxidants, and the immune system. Annals of clinical and laboratory science. 2000

[3] Rastall RA. et al. Modulation of the microbial ecology of the human colon by probiotics, prebiotics and synbiotics to enhance human health: an overview of enabling science and potential applications. FEMS Microbiology Ecology. 2005

[4] Milner JJ. et.al. The impact of obesity on the immune response to infection. The Proceedings of the Nutrition Society. 2012

[5] Green WD. et.al. Obesity Impairs the Adaptive Immune Response to Influenza Virus. Annals of the American Thoracic Society. 2017

[6] Clarkson PM. et.al. Antioxidants: what role do they play in physical activity and health? The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 72, Issue 2, August 2000

[7] Benedict. C. et.al. Sleep enhances serum interleukin-7 concentrations in humans. Brain Behavior and Immunity. 2007 Nov;21(8):1058-62. Epub 2007 May 23

[8] Segerstrom. S.C. et.al. Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry. Psychol Bull. 2004

[9] Public Health Agency of Sweden. Skydda dig och andra från smittspridning. www.folhalsomyndigheten.se. 2020

Tekst: