Kako se nositi sa društvenom udaljenošću

Postoje situacije u kojima moramo ograničiti fizički kontakt sa drugim ljudima. U te situacije ne ulaze samo one koje mogu ugrožavati naše živote, poput trenutne pandemije Covida-19, nego i neke manje ozbiljne, kao što su sezonske infekcije, uslovi rada (na primjer, rad u inostranstvu, u turizmu i slično), kao i u situacijama kada smo jednostavno preopterećeni obvezama i borimo se s nedostatkom vremena.

Postoje situacije u kojima moramo ograničiti fizički kontakt sa drugim ljudima. U te situacije ne ulaze samo one koje mogu ugrožavati naše živote, poput trenutne pandemije Covida-19, nego i neke manje ozbiljne, kao što su sezonske infekcije, uslovi rada (na primer, rad u inostranstvu, u turizmu i slično), kao i u situacijama kada smo jednostavno preopterećeni obvezama i borimo se s nedostatkom vremena.

Ove situacije mogu biti kratkotrajne, od samo nekoliko dana, ali ponekad se mogu protegnuti i na nekoliko meseci ili čak godina. Društveno distanciranje može biti stresno i može imati negativan uticaj na naše mentalno i fizičko zdravlje. Ograničavanje stresa i pronalazak odgovarajućih strategija za podršku su izuzetno važni za održavanje svakodnevnog blagostanja.

U tekstu ispod možete pronaći nekoliko korisnih saveta. Primenite ih i pomoći će vam da živite zdravije!

ODRŽAVAJTE ZDRAVI NAČIN ŽIVOTA

Najvažnije od svega, u stresnim vremenima je izuzetno važno da vodite brigu o sebi - o svom umu i telu:
• Jedite zdrave i hranjive namirnice
• Pijte dovoljno vode
• Budite fizički aktivni
• Uživajte u opuštajućim aktivnostima
• Spavajte dovoljno
• Ostanite u kontaktu s prijateljima i porodicom

Ali izbegavajte ekstremne mere tokom stresnih vremena, kao što je preterano konzumiranje alkohola, pušenje ili konzumacija opojnih droga, jer mogu trajno oštetiti vaše mentalno i fizičko zdravlje.

OGRANIČITE IZLOŽENOST STRESU I OJAČAJTE IMUNOLOŠKIH SISTEM

Prekomerna izloženost stresu može imati učinak na vaš imunološki sistem. Da bi imunološki sistem pravilno funkcionisao, potrebna mu je ravnoteža i harmonija. Opšte strategije za blagostanje navedene iznad takođe ojačavaju vaš imunološki sistem.

Važno je da vaša ishrana bude bogata voćem, bobičastim voćem i povrćem koje je puno vitamina, minerala, fitonutrijenata, prehrambenih vlakana i ostalih sastojaka koji se bore protiv oksidativnog stresa, podržavaju zdravlje vašeg probavnog sistema i ojačavaju vaš imunološki sistem.

Ne postoji zamena za zdravu ishranu ali dodaci ishrani vam mogu pomoći da održavate optimalni unos određenih nutrijenata tokom razdoblja stresa ili iscrpljenosti.
Wellness by Oriflame proizvodi će podržati vaš zdravi način života i vašu celokupnu dobrobit. Proizvodi koji će vam pomoći da ojačate imunološki sistem su: Multivitamini i minerali (za žene / za muškarce), Astaksantin i ekstrakt evropske borovnice.

KORISTITE RAZLIČITE STRATEGIJE PODRŠKE

Tokom društvene udaljenosti, postoji nekoliko stvari koje možete preduzeti kako biste ojačali svoje psihičko i fizičko zdravlje:

• Pokušajte da se držite dnevnog rasporeda koliko je god moguće, npr. ručajte i spavajte svaki dan u isto vreme.

• Pokušajte svaki dan da izađete napolje na barem 30 minuta. Dnevna svetlost nam pomaže u kontroli cirkadalnog ritma kako bismo mogli da budemo budni tokom dana i umorni uveče.

• Očuvajte društvenu povezanost s prijateljima, porodicom i kolegama korišćenjem virtualnih i interaktivnih alata. Živimo u digitalnom dobu koje nam olakšava održavanje kontakata.

• Iskoristite priliku i usavršite svoje kulinarske sposobnosti. Isprobajte nove recepte sa visokokvalitetnim proteinima, vlaknima i zdravim masnoćama. Naši Wellness by Oriflame proizvodi vam mogu pomoći u tome!

• Zakažite ponavljajući, virtulni “fika” odmor s prijatljima, porodicom ili poslovnim kolegama. Okupite se, razgovarajte i razmenite pozitivne priče kako biste zaboravili na stres.

• Odredite pauze tokom dana kako ne biste proveli većinu vremena sedeći. Na poslu često ni ne primetite kratke pauze tokom dana, a itekako su važne za zdravlje vašeg tela. Nekoliko puta tokom dana se istegnite na različite načine.

• Ako ste navikli da idete u teretanu, naučite da izvodite vežbe koje možete izvesti kod kuće jer će vam vratiti energiju i umanjiti osećaj dosade. Takođe, pokušajte da budete aktivni napolju, na otvorenom - izađite u šetnju, trčite ili vežbajte u teretani na otvorenom, ako je moguće.

• Lako se može dogoditi da u nekom trenutku završimo na kauču i onda radimo s njega. Nije problem ako se to retko događa, ali nije idealna situacija za duže razdoblje. Ergonomski prostor za rad koji odgovara vašim potrebama umanjuje stres za vaše telo i pomaže u obavljanju zadataka.
Odaberite sto koji će biti usklađen s vašom stolicom ili foteljom, kako bi vaše ruke i gornji deo tela imali kvalitetnu potporu. S vremena na vreme, ustanite i radite stojeći - iskoristite obližnji ormarić ako je moguće.

Tekst: