Suplementi – da li su potrebni?

Da li se osećate savršeno? Da li uvek i u potpunosti sledite preporuke o ishrani? Pa, ako ste ljudsko biće, mislim da ne. Većina ljudi zna kako da se hrani zdravo, ali život ponekad donosi nepredviđene situacije, i na kraju se hranite manje kvalitetno nego što biste želeli. Ili možda da nemate pristup svoj hrani koju biste želeli da jedete tokom cele godine. Hajde da vidimo kako suplementi mogu da Vas podrže u tome!

Mnogi traže prečice do zdravijeg načina života koje je lako implementirati u svoj svakodnevni život. U Oriflameu verujemo u preventivno zdravlje uz holistički pristup. Onaj koji se fokusira na svaki pojedinačni aspekt zdravog života – ishranu, vežbanje, san i emocionalno blagostanje. Takođe verujemo da su vam potrebne rutine da biste imali doslednost u svom životu. Rutine koje su održive. Uz Oriflame Wellness rutine, možete lako da se držite zdravog načina života koji odgovara vašim potrebama.

Prednosti redovne suplementacije
Redovna suplementacija je savršeno rešenje za premošćavanje nedostataka hranljivih materija, na osnovu naših individualnih potreba,  osiguravajući da dobijemo sve što nam je potrebno da naša tela funkcionišu na najbolji mogući način.
Dodaci ishrani nisu medicinski proizvodi i kao takvi ne mogu imati farmakološko, imunološko ili metaboličko dejstvo. Stoga, njihova upotreba nije namenjena lečenju bolesti ili promeni fizioloških funkcija.
Dodaci se koriste u mnoge svrhe, kao što su:
• da pomognu da se podrži sveukupno zdravlje i energija
• da obezbede podršku imunološkom sistemu i smanji rizik od stanja povezanih sa starosnim dobom
• poboljšanje rezultata u fizičkim i mentalnim aktivnostima
• da pomognu u unosu hranljivih materija u vreme smanjenog unosa hrane
• da pomognu u održavanju rutine

Suplementi ne mogu zameniti hranu
Suplementi ne bi trebalo da se koriste kao zamena za raznovrsnu ishranu, već kao dodatak da bi se obezbedili zdravi nivoi hranljivih materija tokom dužeg vremenskog perioda.
Ako pogledate objavljene preporuke o ishrani iz Nordijskih preporuka o ishrani (Nordijski savet ministara, 2014) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO, 2020) zdrava ishrana treba da sadrži:

•Zdrave belančevine:
•piletina, riba, mahunarke, orašasti plodovi i semenke
•<500 g crvenog mesa tokom nedelju dana
•Izbegavanje prerađenog mesa (kobasice, šunka, sušena govedina) 

•Zdravi ugljeni hidrati:
•Integralne žitarice, krompir, smeđi pirinač, hleb od celog zrna žitarica
•25-35 g dijatelnih vlakana dnevno
•<10% energije iz šećera, za dodatne zdravstvene prednosti <5% (<6 kašičica) dnevno

•Zdrave masti
•ulje, orašasti plodovi, semenke, avocado, itd.
•riba 2-3 puta nedeljno (od toga dva puta masna riba)

•Voće i povrće
•> 500 g (5 porcija) voća, jagodičastog vola i povrća dnevno
•Poželjno u svim bojama dige (što ukazuje na raznovrsnost antioksidanata)

•Ograničeni unos soli
•<5 g soli (1 kašičica) dnevno

Ovo nije nedostižno, ali zahteva planiranje. I iako planirate unos hrane, život donosi nepredviđene situacije, i na kraju jedete manje kvalitetno nego što biste želeli. Da biste premostili praznine u ishrani, mogla bi biti dobra ideja da podržite unos hrane suplementima kako biste osigurali zdrav nivo vitamina, minerala, antioksidanata i omega-3, na primer, kako biste podržali vaše opšte zdravlje i dobrobit.

Kome su potrebni suplementi?
Ako ste zdrava osoba koja jede raznovrsnu hranu, uključujući voće,  povrće, integralne žitarice, mahunarke, nemasne mlečne proizvode, jaja, nemasno meso i ribu, verovatno vam nisu potrebni suplementi.
Ali suplementi ili obogaćena hrana mogu biti prikladni u određenim prilikama. Hajde da pogledamo kada bi bi bilo poželjno da ih koristite!

Različite životne faze
Deci i tinejdžerima koji rastu potreban je kalcijum za jake kosti. Prilično je uobičajeno da imaju lošu ishranu jer su izbirljvi, tako da bi multivitaminski i mineralni suplementi mogli biti od koristi.
Kako starite, vaše potrebe u ishrani se blago menjaju. Pošto mineralna gustina kostiju opada tokom godina, potrebno vam je više kalcijuma i vitamina D da biste podržali zdravlje kostiju i stoga može biti neophodan dodatak koji uključuje ove hranljive materije.
(Nordijski savet ministara, 2014.)

Geografske razlike
U određenim delovima sveta možda postoji veća potreba za određenim hranljivim sastojcima. 
Na primer, postoje zemlje u kojima je teško pronaći dovoljno voća i povrća da bi se osigurale vaše potrebe za vitaminima, mineralima i antioksidansima. U tom slučaju bi mogao dobro doći multivitaminski i antioksidantni dodatak.
Drugi geografski aspekt može biti ako živite u severnom delu sveta, poput Švedske, gde sunčevi zraci nisu dovoljno efikasni tokom zimske sezone da stimulišu proizvodnju vitamina D u našem telu. Zbog toga bi mogla biti dobra ideja da se dodaje vitamin D u to doba godine (Nordijski savet ministara, 2014).
Zagađenje je, nažalost, realnost u nekim delovima sveta danas.
Zagađivači, kao i prekomerno izlaganje suncu, mogu izazvati oksidativna oštećenja naših ćelija, a pošto antioksidanti imaju sposobnost da zaštite zdrave ćelije od oksidativnog oštećenja, moglo bi biti od pomoći da svoju ishranu upotpunite dodatnim antioksidansima (Pham-Huy et al., 2008) .

Različite vrste ishrane
Danas kruži mnogo različitih vrsta ishrane. Bez obzira koje se ishrane pridržavate, ako isključite čitave grupe namirnica, kao što su ugljeni hidrati na primer, trebalo bi da dodate suplementaciju vitaminima i mineralima. 
Ako ste na režimu mršavljenja sa smanjenim unosom hrane, verovatno vam je potreban i multivitaminski i mineralni dodatak.
Isključivanje određenih vrsta hrane takođe može biti posledica alergije kao što je alergija na ribu. U tom slučaju bi mogla biti dobra ideja suplementacija zdravim esencijalnim omega-3 masnim kiselinama.

Nedovoljan unos hranljivih materija
Ako smatrate da ne jedete uvek dobro izbalansiranu ishranu zbog nedostatka npr. vremena, znanja ili jednostavno s vremena na vreme imate apetit za još nezdravijom hranom, tada bi vitaminski, mineralni ili antioksidativni dodaci mogli biti odličan način da premostite nedostatak bilo kakvih mikronutrijenata i podržite sopstveno blagostanje.

Postoji li rizik? 
U zavisnosti od toga u kom delu sveta živite, suplementi mogu biti strogo regulisani ili ne tako dobro regulisani.
U Evropskoj uniji (EU) dodaci ishrani su regulisani kao hrana. Usklađena zakonska regulativa reguliše vitamine i minerale, kao i supstance koje se koriste kao njihovi izvori, a koji se mogu koristiti u proizvodnji dodataka ishrani. Za sastojke koji nisu vitamini i minerali, Evropska komisija je uspostavila usklađena pravila za zaštitu potrošača od potencijalnih zdravstvenih rizika i održava listu supstanci za koje se zna ili se sumnja da imaju štetne efekte na zdravlje i čija se upotreba stoga kontroliše.

Pošto se dodaci ishrani smatraju hranom, odgovornost je proizvođača, uvoznika, dobavljača ili distributera da osiguraju da je dodatak ishrani bezbedan za upotrebu. (EFSA, 2020)
Da biste osigurali da konzumirate bezbednu količinu suplementa, od vitalnog je značaja da pročitate i pratite preporučenu dnevnu količinu, napisanu na pakovanju.
Uzimanje više od preporučene dnevne doze suplementa potencijalno može učiniti više štete nego koristi jer je rizik od neželjenih efekata neizbežan.

Ako imate bilo kakvu vrstu zdravstvenog stanja ili se jednostavno pitate da li vam je potreban dodatak ili ne, razgovarajte sa svojim lekarom ili dijetetičarom pre upotrebe suplemenata.
Obavezno se raspitajte o dozi, neželjenim efektima i mogućim interakcijama sa bilo kojim lekovima koje uzimate. Vaš lekar ima vašu medicinsku istoriju, stoga ona/on može da vas pravilno uputi.y.

Wellness by Oriflame dodaci
Wellness by Oriflame proizvodi su zasnovani na najstrožim bezbednosnim standardima EU. Naša filozofija je da ne verujemo u velike doze, tako da imamo do 100% NRV (Referentna vrednost nutrijenata). Tako imamo siguran proizvod koji se može koristiti dugoročno, svaki dan, uz zdravu i uravnoteženu ishranu.

Wellness by Oriflame portfolio proizvoda nudi nešto za većinu; nudimo dnevne suplemente i prehrambene proizvode koji podržavaju zdravu kožu i opšte zdravlje.
Jedan od naših najprodavanijih je WellnessPack koji obezbeđuje vredan spektar hranljivih materija – i za muškarce i za žene – koji pomaže da se premosti jaz zbog nedostatka mikronutrijenata u ishrani.

WellnessPack je zgodna kesica za jedan dan koja sadrži:
•Multivitamine i minerale – daju vredne hranljive materije svakodnevno za žene i muškarce. Obezbeđuje 12 esencijalnih vitamina i 10 esencijalnih minerala koji pomažu da se premosti nedostatak svih mikronutrijenata u ishrani i pomažu u održavanju zdravlja kože.
•Astaksantin i ekstrakt borovnice – obezbeđuje kombinaciju antioksidanata koja uključuje najmoćniji prirodni antioksidans astaksantin iz mikroalgi (Haematococcus pluvialis L.) i ekstrakt borovnice (Vaccinium mirtillus L.). Pored toga, sadrži vitamine C i E koji doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.
•Omega 3 – obezbeđuje pogodan dnevni unos esencijalnih omega-3 masnih kiselina eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). EPA i DHA su vitalni delovi svih ćelijskih membrana u telu, uključujući kožu, i imaju važnu ulogu u mnogim organima i tkivima, uključujući održavanje normalne funkcije srca*, vida** i mozga**.
Ove pojedinačne komponente su takođe dostupne kao pojedinačni proizvodi.

*Povoljan efekat se postiže dnevnim unosom od 250 mg EPA i DHA.
**Povoljan efekat se postiže dnevnim unosom od 250 mg DHA.

Ponekad može biti teško držati se zdravog načina života. Sprovođenje zdravih rutina suplementima za podršku i obogaćivanje vaše ishrane može biti početna tačka za sticanje zdravijeg načina života. Uz Oriflame Wellness rutine, možete lako da se držite zdravog načina života koji odgovara vašim potrebama.

Tekst: