Lepota iznutra

Često čujemo za izraz "površinska lepota", ali kada je u pitanju lepota koju temeljimo na wellness načinu života, ona je sve samo ne površinska. U wellnessu je ono što unosite u organizam jednako važno kao i ono što nanosite na kožu. Lepota iznutra dolazi kao rezultat brige o telu odgovarajućim vitaminima i dovoljnim unosom tečnosti zbog čega ćemo blistati izunutra prema spolja.

Da li ste znali da je koža najveći organ našeg tela? Deluje kao fizička, ali i hemijska zaštita tela od spoljnih agresora, kao što su ultraljubičasti zraci (UV), zagađenje iz okoline, hemikalije, patogeni i slično. Svoj posao odbrane tela obavlja savršeno, ali ima i druge važne svrhe, kao što su imunološka zaštita, antioksidativna zaštita (enzimi), hidratacija i regulacija temperature, proizvodnja hormona (vitamin D), izolacija tela i slično (Vollmer 2018).

STARENJE KOŽE

Kao i svaki drugi organ, koža stari. Ali, za razliku od ostalih organa, koža stari zbog spoljnih i unutrašnjih faktora.

Unutrašnji faktori predstavljaju našu biologiju - genetika, pol i doba. To su faktori na koje ne možemo uticati, a utiču na starenje otprilike 20%. Takođe, ne možemo uticati na prolaznost vremena.

Ali, spoljni faktori dolaze iz našeg načina života, odluka koje donosimo i okoline u kojoj živimo i iznose otprilike 80% uticaja na starenje kože. To znači da najvažniji faktori dolaze iz uticaja koje možemo izbeći ili ih izmeniti, kao što su ishrana, vežbanje, kvalitetan san, emocionalna dobrobit, beauty rutina, izlaganje suncu, klimatski uslovi i zagađenje. Način života predstavlja područje na koje imamo najveći uticaj - to je savršena prilika da utičemo na svoju kožu i zdravlje!

Oksidativni stres i upalni procesi imaju važan uticaj na starenje i oštećenje kože (Vollmer 2018). Starenje kože se reflektuje kao gubitak elastičnosti i pojava povećane osetljivosti, pojava bora i suvoće kože, propadanje funkcionalnih proteina kao što su kolagen i elastin, i povećani rizik od tumora, posebno kao posledica preteranog izlaganja suncu (Pérez-Sánchez 2018).

Antioksidansi, fitonutrijenti i ostali bioaktivni sastojci koje možemo pronaći u voću, bobičastom voću i povrću štite nas od oksidativnog stresa i imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože (Faria-Silva 2020).

ZDRAVLJE KOŽE

Za kožu zdravog izgleda, važno je ukloniti ili umanjiti spoljne faktore koliko god možemo. Sunčeva svetlost ima najštetniji uticaj, ali i nekvalitetna ishrana ima snažan uticaj (Pérez-Sánchez 2018, Park 2015). Pravilna ishrana i dovoljna količina vode su neophodni - zdrava ishrana je temelj zdrave kože!

Ljudi koji značajno ograničavaju svoj način ishrane, zbog alergija ili ličnog izbora, imaju povećani rizik od manjka određenih mikronutrijenata (vitamina, minerala i fitonutrijenata) što se može reflektovati na koži, kosi i noktima (DiBaise 2019). Neki od mikronutrijenata čiji je manjak vidljivo primetan su:

• Vitamin B3 (niacin) koji deluje kao antioksidant u koži (Faria-Silva 2020). Manjak vitamina B može dovesti do suve kože i pojave mrlja, krhkih notkiju i gubitka kose (DiBaise 2019).
• Vitamin C neophodan je za biosintezu kolagena, jednog od najvažnijih strukturnih proteina u koži (Faria-Silva 2020). Manjak može dovesti do osetljive i suve kože, krvarenja desni, teškog zaceljivanja rana ti promene teksture kose (DiBaise 2019, Pérez-Sánchez 2018, Park 2015).
• Vitamin D podržava uređenu imunološku obranu tela protiv patogena kao što su mikrobi i bakterije, ali i podstiče zaceljivanje rana (Park 2015). Manjak se povezuje s ekcemima i bakterijskim infekcijama kože (Park 2015, Katta 2018).
• Cink je važan za pravilno funkcioniranje kože i deluje kao antioksidativni faktor u obrani od lipidne peroksidacije (Faria-Silva 2020). Manjak može dovesti do suve kože i gubitka kose (DiBaise 2019).

NUTRIKOZMETIKA

Naučnici su shvatili da lepota dolazi iznutra, a time je i uticaj ishrane na zdravlje kože dobio na važnosti (Vollmer 2018). Postoji veliki interes za razvoj različitih rešenja i dodataka ishrani za umanjivanje znakova starenja i poboljšanja zdravlja kože - kako u beauty tako i u prehrambenoj intustriji (Pérez-Sánchez 2018). Potrošači su takođe postali svesniji važnosti ishrane i utiču na razvoj ove kategorije. (Faria-Silva 2020).

Izraz “nutrikozmetika" kreiran je tokom kasnih 1980. godina kombinovanjem reči "nutrition - ishrana" i "kozmetika", a može se opisati kao:
“...unošenje hrane ili oralnih dodataka ishrani s ciljem poboljšanje izgleda...” Nutrikozmetiku često zovu i "lepota iznutra", “tablete za lepotu” ili “oralna kozmetika” (Faria-Silva 2020).

Sastojci ishrane i bioaktivni sastojci iz biljnih ili životinjskih izvora imaju potencijal poboljšanja celokupnog zdravlja, uključujući i zdravlje kože (Pérez-Sánchez 2018, Faria-Silva 2020). To uključuje nutrijente kao što su vitamini i minerali, fitokemikalije, karotenoidi, aminokiseline i peptidi, masnoće i zasićene masne kiseline, prebiotici i probiotici, voda i slično (Pérez-Sánchez 2018, Faria-Silva 2020).

ISHRANA KOŽE

Verovatno ste već do sada shvatili da mikronutrijenti imaju važnu ulogu u podržavanju zdravlja kože. Štite kožu i sprečavaju njeno starenje na nekoliko različitih načina, na primer antioksidativnim delovanjem ili kao deo strukturalnih proteina (Vollmer 2018, Park 2015).
Ali, za kožu nisu važni samo mikronutrijenti - i makronutrijenti (proteini, masnoće, ugljeni hidrati i voda) su takođe važni. Makronutrijenti imaju važne funkcije:

• Aminokiseline i peptidi iz proteina deluju kao gradivni materijal u svim tkivima. Biosinteza kolagena podstaknuta je nadomesnom ishranom koja sadrži aminokiseline, a koji sprečavaju starenje kože i ubrzavaju zaceljivanje rana (Park 2015). Takođe, oralno uzimanje peptida kolagena ima blagotvorni učinak na starenje kože (Faria-Silva 2020).

• Esencijalne masne kiseline deo su stanične membrane i osiguravaju fleksibilnost i pravilno funkcioniranje, pomažu apsorpciju vitamina topivih u masti i imaju protivupalne učinke. Manjak može dovesti do pojave ekcema, gubitka kose i sporog zaceljivanja rana (DiBaise 2019). Novi dokazi podupiru pozitivne učinke suplementacije esencijalnim omega-3 masnim kiselinama na zdravlje kože (Katta 2018).

• Prehrambena vlakna, oblik ugljenih hidrata, deeluju kao "gorivo" za dobre crevne mikrobe. Novi dokazi povezuju zdravlje creva sa zdravljem kože, a probiotici i prebiotici su pokazali svoje prednosti i pozitivne učinke na različita stanja kože (Katta 2018, Salem 2018). Znate li razliku između probiotika i prebiotika? Oboje imaju pozitivne učinke na zdravlje održavanjem zdrave crevne flore. A da bi se mogli nazivati probioticima ili prebioticima, njihov učinak mora biti naučno dokazan. PRObiotici su dobri crevni mikrobi koji u velikim količinama donose prednosti za zdravlje. PREbiotici su "hrana" kojom se zdravi crevni mikrobi hrane. Stoga, ako održavate crevnu floru zdravom, vaša koža će vam biti zahvalna!

• Voda je neophodna za život i za normalno funkcionisanje kože. Ima izuzetno važne uloge kao što su prenos nutrijenata, regulacija temperature, hidratacija kože i umanjivanje suvoće kože (Liska 2019). Zato, obavezno uzimajte dovoljne količine vode tokom dana. Trebali bi da popijete 1-1,5 litru vode dnevno. Ako živite u području toplije klime ili puno vežbate - trebalo bi da unositi i više vode! Istraživanja pokazuju da ishrana koja se temelji na minimalno obrađenoj hrani, voću, bobičastom voću, povrću, celim žitaricama, mahunarkama, biljnim uljima, mlečnim proizvodima niskog nivoa masti, ribi, peradi i nemasnom mesu i vodi, podržava opšte zdravlje organizma, uključujući zdravu kožu i sprečavanje starenja kože (Katta 2018).
Oriflame i Beauty by Sweden predstavljaju odličan način za unos optimalnih količina nutrijenata po principima nordijske ishrane, načina ishrane poznatom po svojim prednostima za zdravlje (Berild 2017, Kolehmainen 2015).

LEPOTA IZNUTRA UZ WELLNESS BY ORIFLAME

Wellness by Oriflame veruje u kreiranje prehrambenih proizvoda i dodataka ishrani koji su inspirisani prirodom i osnaženi naukom. Kao deo našeg nasleđa, crpimo inspiraciju iz principa nordijske ishrane. Ponosni smo što možemo reći da su sastojci koje mi koristimo visokokvalitetni i pažljivo istraženi. Pre svega, verujemo u dobro uravnoteženu ishranu koja uključuje puno vlaknastog povrća i celih žitarica, voće bogato antioksidantima, ribu, jaja, piletinu, mahunarke i mlečne proizvode bogate proteinima, masnu ribu koja sadrži omega-3 masne kiseline - i unos dodataka ishrani da nadoknadimo eventualni manjak mikro i makronutrijenata.
Budući da smo mi beauty kompanija, svi naši proizvodi su kreirani tako da vam pomognu da izgledate što bolje pravilnom negom tela. Wellness by Oriflame kolekcija sadrži različite dodatke ishrani i prehrambene proizvode koji će vam pomoći da podržite zdravlje kože i celog organizma.

Jedan od naših najprodavanijih proizvoda je Wellness paket koji osigurava široki spektar nutrijenata koji pomažu da premostite potencijalne nedostatke mikroelemenata u ishrani kako žena tako i muškaraca*.
Wellness paket sadrži praktične vrećice s potrebnim količinama nutrijenata za jedan dan:
Multivitamini i minerali – pružaju vredne nutrijente ženama i muškarcima, svakoga dana. Osiguravaju 12 esencijalnih vitamina i 10 esencijalnih minerala koji pomažu da premostite eventualne nedostatke u ishrani i podržavaju zdravlje kože.

Astaksantin i ekstrakt evropske borovnice – osigurava kombinaciju antioksidanata koji uključuje najsnažnije antioksidanse iz prirode, one iz mikroalgi (Haematococcus pluvialis L.) i ekstrakta evropske borovnice (Vaccinium myrtillus L.). Takođe, sadrži i vitamine C i E koji doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Omega-3 – osigurava dnevni unos esencijalnih omega-3 masnih kiselina, eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). EPA i DHA su vitalni delovi ćeličnih membrana našeg tela, uključujući i kožu, i imaju važnu ulogu u mnogim organima i tkivima, uključujući održavanje normalnih funkcija srca**, vida*** i mozga***.

Individualne komponente su dostupne i kao pojedinačni proizvodi.

**Blagotvorni učinak se postiže dnevnim unosom 250 mg EPA i DHA.
*** Blagotvorni učinak se postiže dnevnim unosom 250 mg DHA.

Morski kalcijum i vitamin D osigurava dnevni unos dva važna nutrijenta, kalcijuma i vitamina D, koji podržavaju gustoću kostiju i zdravlje zuba*. Sadrži Aquamin TG™ - jedinstveni prirodni multimineralni kompleks koji se dobija na održivi način iz crvenih algi iz nedirnutih islandskih voda, a sadrži više od 70 minerala u tragovima. Dodatak vitamina D dodatno pojačava apsorpciju kalcijuma. Uz uravnoteženu ishranu i redovno vežbanje, unos kalcijuma i vitamina D pomaže izgradnji i održavanju kostiju zdravim. Takođe, vitamin D pomaže u normalnom funkcioniranju imunološkog sistema.

NutriComplex za kosu i nokte osigurava kombinaciju različitih nutrijenata koji podržavaju zdravlje kose i noktiju*. Sadrži aminokiseline L-lizin i L-cistein, ekstrakt jabuke bogat flavanoidima, antioksidativni vitamin C i gvožđe. Isto, sadrži i minerale selen i cink koji doprinose održavanju zdravlju kose i noktiju*. Ako se uzima uz uravnoteženu ishranu, redovno vežbanje i smanjenje nivoa stresa, podržava predivan izgled kose i noktiju!

Natural Balance proizvodi predstavljaju praktične, ukusne obroke bogate proteinima i dijetalnim vlaknima*, a jednostavni su za pripremu. To su:
Natural Balance shakeovi i Proteinska mešavina
Natural Balance supe

*Dodaci ishrani se ne trebaju koristiti kao zamena za uravnoteženu i raznovrsnu ishranu.

Osigurajte  zdravu, uravnoteženu i raznovrsnu ishranu bogatu namirnicima u svim duginim bojama, i uzmite dodatke ishrani prema potrebi, kako biste podržali ne samo vaše celokupno zdravlje već i vašu unutrašnju i spoljnu lepotu.

Izvori:
Berild A, Holven KB, Ulven SM. Recommended Nordic diet and risk markers for cardiovascular disease. Tidsskr Nor Laegeforen. 2017 May 23;137(10):721-26.

DiBaise M, Tarleton SM. Hair, Nails, and Skin: Differentiating Cutaneous Manifestations of Micronutrient Deficiency. Nutr Clin Pract. 2019 Aug;34(4):490-503.

Faria-Silva, Ascenso A, Costa AM, et al. Feeding the skin: A new trend in food and cosmetics convergence. Trends Food Sci &Technol. 2020;95:21-32.

Katta R, Kramer MJ. Skin and Diet: An Update on the Role of Dietary Change as a Treatment Strategy for Skin Disease. Skin Therapy Lett. 2018 Jan;23(1):1-5.

Kolehmainen M, Ulven SM, Paananen J, et aI. Healthy Nordic diet downregulates the expression of genes involved in inflammation in subcutaneous adipose tissue in individuals with features of the metabolic syndrome. Am J Clin Nutr. 2015 Jan;101(1):228-39.

Liska D, Mah E, Brisbois T, et al. Narrative Review of Hydration and Selected Health Outcomes in the General Population. Nutrients. 2019 Jan 1;11(1):70.

Park K. Role of micronutrients in skin health and function. Biomol Ther (Seoul). 2015 May;23(3):207-17.

Pérez-Sánchez A, Barrajón-Catalán E, Herranz-López M, et al. Nutraceuticals for Skin Care: A Comprehensive Review of Human Clinical Studies. Nutrients. 2018;10(4):403.

Salem I, Ramser A, Isham N, et al. The Gut Microbiome as a Major Regulator of the Gut-Skin Axis. Front Microbiol. 2018 Jul 10;9:1459.

Vollmer DL, West VA, Lephart ED. Enhancing Skin Health: By Oral Administration of Natural Compounds and Minerals with Implications to the Dermal Microbiome. Int J Mol Sci. 2018;19(10):3059.

Tekst: