Hrana s dodatnim prednostima – da, vi to MOŽETE!

Želite li da jedete hranu s dodatnim prednostima, uz nutritivnu vrednost koju ima? Možete! Nastavite da čitate i saznaćete više o funkcionalnoj hrani, nutraceutici i nutrikozmetici.

Ponekad može biti izazovno da pronađete hranu koja će biti najkorisnija za vaše zdravlje i dobrobit. Za početak je izuzetno važno znati čitati etikete na namirnicama kako biste mogli da donesete zdraviju odluku. Ali, određene namirnice imaju prednosti i pored svoje nutritivne vrednosti i korisnih sastojaka.  
Istražimo različite vrste “hrane s dodatnim prednostima”!

Funkcionalna hrana 

Funkcionalna hrana je vrsta namirnica koje se mogu konzumirati kao d3o uobičajene ishrane, ali s dokumentovanim prednostima za zdravlje. Koncept je nastao u Japanu u 1980. godinama kada su državne agencije počele da odobravaju namirnice s dokazanim prednostima za poboljšanje zdravlja opšte populacije (Lang 2007).

Funkcionalna hrana pokriva široki raspon kategorija. Od minimalno obrađene, celovite hrane do obogaćene ili poboljšane hrane. 
To uključuje hranu obogaćenu vitaminima, mineralima, probioticima, prehrambenim vlaknima ili prebiotičkim vlaknima. 

Hrana bogata hranjivim sastojcima kao što je voće, bobičasto voće, povrće, orašasti plodovi, semenke i cele žitarice se smatraju funkcionalnom hranom zahvaljujući njihovim prirodno visokim nivoima vitamina, minerala, fitonutrijenata i prehrambenih vlakana koji su dobri za vaše zdravlje. Obogaćivanjem namirnica bogatih hranjivim sastojcima možete povećati njihove prednosti, npr.  prebiotička vlakna koja možemo pronaći u korenu cikorije, luku i banani imaju dokazane zdravstvene prednosti i mogućnost jačanja imuniteta. (Slavin 2013, Rastall 2005).

NutracIJA

Nutra… što? Nutraceutika! Jeste li ikad čuli za to? Verojatno niste. 
Reč je kombinacija reči “nutritivno" i "farmacija”. Izraz je 1989. osmislio dr. Stephen L. DeFelice, osnivač i predsednik Fondacije za inovativnu medicinu.

Nutraceutici su hranjivi sastojci koje unosimo zbog njihovih prednosti za zdravlje. Zavisno od izvora, delimo ih na prehrambene dodatke ili biljne bioaktivne spojeve (Sachdeva 2020).

Primer nutraceutika su prirodno ekstrahirana prebiotička vlakna koja se mogu konzumirati u obliku praha.
Još uvek ne postoji međunarodno prihvaćena i regulirana definicija nutriceutika. Međutim, sa stajališta sigurnosti, radi se o sigurnim proizvodima.

Nutrikozmetika 

Drugi pojam je nutrikozmetika što predstavlja spoj između “nutritivno” i “kozmetika”, a može se opisati  kao proizvodi i sastojci koji deluju kao dodaci ishrani s prednostima za prirodnu lepotu kože, noktiju i kose. Deluju iznutra i podstiču lepi izgled (Dini 2019).

Sastojci dobijeni iz hrane i bioaktivni spojevi iz biljnih i životinjskih izvora pokazali su potencijal u podržavanju zdravlja, uključujući i zdravlje kože (Pérez-Sánchez 2018, Faria-Silva 2020).

Uključuju nutrijente kao što su vitamini, minerali, fitokemikalije, polifenoli, karotenoidi, aminokiseline i peptide, masti i zasićene masne kiseline, prebiotici i probiotici, voda itd. (Pérez-Sánchez 2018, Faria-Silva 2020).

u čemu je razlika?

Razlika između ove tri vrste klasifikacija je prilično suptilna. Neki izvori navode da su sve iste, samo različite formulacije, zbog čega je definicija između njih donekle isprepletena. Ali kada pogledamo dublje, glavna razlika između funkcionalne hrane i nutraceutika je u tome što je funkcionalna hrana hrana sa prirodnim bioaktivnim jedinjenjima ili obogaćeni prehrambeni proizvodi, kao što su šargarepa sa beta-karotenom, banane sa prebiotičkim vlaknima, ili kravlje mleko sa dodatkom vitamina D, itd. Nutraceutici su ekstrahovane komponente hrane, kao što su bioaktivna jedinjenja, koja se mogu koristiti u obogaćenoj hrani, dijetetskim suplementima ili biljnim proizvodima. Štaviše, format je često drugačiji; funkcionalna hrana je cela hrana, dok nutricionisti često dolaze u obliku pilula, kapsula, praha ili tečnosti.

Kada je u pitanju nutrikozmetika, moglo bi se reći da je nutrikozmetika vrsta nutriceutika koji posebno cilja na vaš izgled iznutra.

KORISNA JEDINJENJA UZ Wellness by Oriflame

Wellness by Oriflame ima proizvode koji se mogu smatrati i nutricionističkim i nutrikozmetičkim proizvodima, ali pošto ne postoji regulatorna definicija za ove klasifikacije, radije ih tretiramo kao hranu ili dijetetske suplemente.

Verujemo da je važno da budemo u skladu sa propisima, zato se pridržavamo tvrdnji Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) o ishrani i zdravstvenim tvrdnjama za hranu i dijetetske suplemente. Dakle, sa stanovišta bezbednosti i kvaliteta, uvek možete verovati našim proizvodima! Pored toga, svi ključni sastojci našeg proizvoda su zasnovani na naučnim istraživanjima i proizvodi prolaze kroz višefazno testiranje, uključujući:

1. Provera sastojaka

2. Senzorni test

3. Studije roka upotrebe do 2 godine!

4. Simulacije temperature i životne sredine

5. Mikrobiološki pregledi

Dakle, možete biti sigurni da su naši proizvodi najvišeg kvaliteta. Hajde da pogledamo neke od naših proizvoda da bismo istražili neke od dodatnih prednosti, osim nutritivnih vrednosti.

Hair & Nail NutriComplex

The Hair & Nail NutriComplex daje kombinaciju različitih hranljivih materija koje su korisne za zdravlje kose i noktiju*. Sadrži aminokiseline L-lizin i L-cistein, ekstrakt jabuke bogat flavonoidima, antioksidans vitamin C i mineral gvožđe. Pored toga, sadrži i minerale selen i cink koji doprinose održavanju normalne kose i noktiju. Konzumirani zajedno sa uravnoteženom ishranom, redovnim vežbanjem i upravljanjem stresom, mešavina pomaže u održavanju lepe kose i noktiju!

Astaxanthin i ekstrakt borovnice

Astaksantin i ekstrakt borovnice obezbeđuje kombinaciju antioksidanata koja uključuje i najmoćniji prirodni antioksidant astaksantin iz mikroalgi (Haematococcus pluvialis L.) i ekstrakt borovnice (Vaccinium mirtillus L.), vitamin C i E. Ova kombinacija zajedno pomaže u borbi protiv štetnog oksidativnog stresa izazvanog prekomernom izloženosti na štetne slobodne radikale. To čini tako što pruža antioksidativnu zaštitu našim ćelijama, iznutra ka spolja i na taj način pomaže promovisanju opšteg zdravlja i zdravlja kože*.

* Dodaci ishrani se ne smeju koristiti kao zamena za uravnoteženu i raznovrsnu ishranu.

Uvek se pobrinite da jedete raznovrsnu i uravnoteženu ishranu kao hranljivu osnovu, a zatim dopunite ishranu hranom ili suplementima koji donose dodatne prednosti izvan osnovnih nutritivnih vrednosti, na osnovu vaših potreba i ciljeva.

Referencce

- Dini I, Laneri S. Nutricosmetics: A brief overview. Phytother Res. 2019 Dec;33(12):3054-3063. Epub 2019 Sep 3.

- Faria-Silva, Ascenso A, Costa AM, et al. Feeding the skin: A new trend in food and cosmetics con vergence. Trends Food Sci &Technol. 2020;95:21-32.

- Lang T. Functional foods. BMJ. 2007;334(7602):1015-1016.

- Pérez-Sánchez A, Barrajón-Catalán E, Herranz-López M, et al. Nutraceuticals for Skin Care: A Comprehensive Review of Human Clinical Studies. Nutrients. 2018;10(4):403.

- Rastall RA, et al. Modulation of the microbial ecology of the human colon by probiotics, prebiotics and synbiotics to enhance human health: an overview of enabling science and potential applications. FEMS Microbiology Ecology. 2005; 52:145-52.

- Sachdeva V, Roy A, Bharadvaja N. Current Prospects of Nutraceuticals: A Review. Curr Pharm Biotechnol. 2020;21(10):884-896.

- Slavin J. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients. 2013 Apr 22;5(4):1417-35.

Tekst: