4 nove super-namirnice

Trend koji nazivaju “Wealthness” (od engleskih riječi wellness + health): popularni trend ulaganja u fitness i aktivnosti, hranu i proizvode koji imaju veze sa zdravljem. Ako su kelj, spirulina i borovnice već dobro zastupljeni u vašoj prehrani čitajte dalje: donosimo vam 4 popularne supernamirnice koje sadrže neverovatne hranjive vrednosti!

1. BAOBAB

Šta je to?

Ovo ultra-hranjivo voće dolazi s drveta koje raste širom Afrike i Australije. Ovo super voće se može jesti sveže, pasirano ili sušeno u prahu.

Evo zašto biste ga trebali probati:

Baobab sadrži 10 puta više antioksidanata od borovnica, brusnica i nara i najmanje duplo više antioksidanata od akai i goji bobica. Sadrži duplo više kalcijuma od mleka, šest puta više kalijuma od banana i 5 puta više vitamina C od narandže. 


2. MATE
Otkrijte mate
Negujući mate se priprema kuvanjem mlevenih listova drveta holly (drvo koje raste u Južnoj Americi). 

Zašto je “Super”?

Mate sadrži 90% više antioksidanta od zelenog čaja. Poboljšava imunitet i umanjuje stres. Popularan je kao sredstvo za detoksikaciju i veruje se da sadrži anti-ageing svojstva. 


3. MORINGA

Šta trebate znati

Biljka Moringa raste na Himalajima, ali se isto tako može pronaći širom Azije i Afrike. Listovi se melju u prah koji se može koristiti kao dodatak frapeu ili salati.

Šta je bitno kod ove biljke?

Moringa sadrži više od 46 različitih antioksidanata i ima ih 6 puta više od goji bobica. Takođe sadrži 25 puta više gvožđa od spanaća i deluje anti-upalno. 

4. KAKTUSOVA VODA

Kaktusova šta…?

Neke vrste kaktusa iz Meksika i jugo-zapada SAD-a proizvode voće koje se pretvara u kašu i rastvara vodom (uobičajena je praksa da se dodaje i sok od limuna). 

Da li je dobra kao kokosova voda?

Možda čak i bolja. Poput kokosove vode i kaktusova voda je bogata prirodnim, hidratantnim elektrolitima ali istovremeno sadrži manje kalorija i šećera. Takođe sadrži taurin, aminokiselinu koja se bori protiv antioksidanata i popravlja mišićna oštećenja. 

Tekst: Fotografije: Fotolia