Anti-age prehrana

Starenje našeg organizma je neizbežno. Dodatkom određenih namirnica našoj prehrani i izbegavanjem pojedinih možemo pridoneti našem zdravijem i lepšem izgledu i zdravlju. Ove nas namirnice hrane iznutra.

AVOKADO 

Avokado je bogat zasićenim masnim kiselinama i pre nego što se naježite na spomen “masnog” poslušajte sve dobre strane koje ima ova namirnica! Zasićene masne kiseline štite stanice naše kože od slobodnih radikala poboljšavajući teksturu kože. Prosečna veličina avokada ima oko 14 grama vlakana što pomaže pri uklanjanju toksina iz tela. 

VODA

Nosi nagradu kao najbolji  anti-ageing “borac”! Pomaže pri izlučivanju toksina, poboljšava teksturu kože i najbolji je saveznik umorne i dehidrirane kože. 

BROKOLI

Brokoli je prepun vitamina C koji je odličan u borbi protiv slobodnih radikala koje uzrokuje sunce i onečišćenje zraka. Takođe se nalazi i u citrusnom voću, pa je  važan pri proizvodnji kolagena. 


ORAŠASTI PLODOVI

Bademi i orasi su puni omega 3 masnim kiselinama, proteinima i vitaminom E. Ovi zdravi zalogaji “peglaju” bore. 

LOSOS

Masna riba poput lososa je savršena za očuvanje blistavog izgleda. Bogata je proteinima koji čine kožu čvrstom i omega 3 i omega 6 zasićenim masnim kiselinama koji su pak ključni za obnovu kože.

PARADAJZ

Paradajz je bogat likopenom, moćnim antioksidantom koji kožu štite od oštećenja uzrokovanog suncem, te je održava sjajnom. 


KIVI
Samo jedan kivi sadrži dnevnu dozu neophodnog unosa vitamina C. Ovo super voće pomaže u izgradnji kolagena, čišććenju od toksina i poboljšanju elastičnosti kože – doprinoseći mlađem izgledu kože.OVAS

Ovas je puna vlakana i nutritijenata koji održavaju hidrataciju kože. Odlična je protiv upalnih procesa i hidrira kožu. Sadrži i salicilnu kiselinu koja je odlična za obnavljanje kože.


Suplementi protiv starenja

OMEGA-3 

Iako Omega 3 masne kiseline možete pronaći u masnoj ribi, mnogi od nas svojom prehranom ne uspevaju uneti dovoljne količine Omega 3 kiselina u organizam. Nadoknađivanje u prehrani je u tom  slučaju nužno kako bi se sačuvao elasticitet kože. 

ASTAKSANTIN

Astaksantin je antioksidant pronađen u algi. Molekuli astaksantina vrlo su slični molekulima beta-karotena i likopena, a studije dokazuju da je astaksantin 100 puta moćniji u borbi protiv bora nego  vitamin E.

Tekst: Fotografije: Shutterstock