Nega kože tokom celog dana

Dnevni ritam našeg tela, poznat kao “biološki časovnik,” kontroliše našu energiju, hormone i zdravlje kože. Evo nekih dobrih navika (i sjajnih proizvoda) koji se sinhronizuju sa vašim 24-časovnim ciklusom i kožu čine zdravijom.

JUTRO

Tokom dana, vaša koža okupirana je borbom protiv spoljašnih agresora (kao što su zagađenje ili štetni sunčevi zraci), zato je potrebno da odaberete proizvode koji će “igrati u istom timu” i slediti prirodni ciklus kože, tretirati je i štititi.

Ukoliko živite u velikom gradu, veoma je važno da koristite proizvode koji štite kožu od visokih indeksa zagađenja. Dobar način da ove sastojke dopremite u kožu je kroz finu teksturu seruma, s obzirom da se brzo upijaju i prodiru i u dublje slojeve kože. Međutim, serumi nisu dovoljno hidratantni kako bi bili finalni korak u vašoj svakodnevnoj rutini – takođe vam je potrebna hidratacija i proizvodi sa zaštitinim faktorom.

Vaša dnevna krema trebalo bi da ima ulogu štita – izuzev za područje oko očiju, gde je uputnije koristiti lagane formule proizvoda namenjenih tom osetljivom području. Za zaštitu od zagađenja, potražite dnevnu kremu sa ekstraktom matičnih ćelija biljke akai, ukomponovanim sa antioksidantima i hidratantnim sastojcima, u borbi protiv slobodnih radikala. I ne zaboravite svoj ZF, mnoge kreme sadrže ZF 15 i veći, ali vi proverite deklaraciju, za svaki slučaj.  

POSLEPODNE

Vreme koje provodite ispred računara tokom celog dana može naneti vašoj koži više štete nego što možete pretpostaviti. Relativno novo polje ispitivanja, uticaj HEV (vidljivih zraka visoke energije) emitovanih sa vaših telefona i monitora, pokazuje da mogu izazvati pojavu finih linija, opuštene kože, hiperpigmentacije i crvenila – dobro poznatih znakova starenja.

Tokom dana, pojačajte prirodni odbrambeni mehanizam svoje kože nanoseći nekoliko puta antioksidansne proizvode putem tonika u spreju. A kako proizvodnja masnoće dostiže svoj vrhunac u poslepodnevnim časovima čineći vašu T zonu masnijom, neka vam pri ruci uvek budu maramice za uklanjanje viška masnoće.

VEČE

Svi znamo kako nedostatak sna utiče na naše raspoloženje, ali on utiče i na zdravlje naše kože, ubrzavajući proces starenja i eventualne upalne procese. Zbog toga dobro zdravlje kože umnogome zavisi od kvalitetnog sna tokom noći – dok se vi odmarate, vaša koža radi.

Čišćenje lica treba da bude obavezan sastavni deo vaše večernje rutine – osnovno je ukloniti sa kože šminku i masnoću nakupljenu tokom dana. Otkrićete da mnogi tonici sadrže kombinaciju hidroksilnih kiselina (kao što su salicilna, glikolna ili mlečna, na primer) koje stimulišu obnavljanje ćelija, kao što to čine i serumi NovAge Ecollagen i True Perfection. Uklanjajući izumrle ćelije kože, ovi vredni radnici nege kože ubrzavaju proces regeneracije tokom boravka u mraku.

A kako proces dehidratacije svoj maksimum dostiže tokom sna, bogata noćna krema obezbediće vam neophodnu vlažnost  i sprečiti prirodno opadanje nivoa kolagena u koži. 


Tekst: Fotografije: Getty Images