8 načina uz pomoću kojih će vaše treniranje biti efikasnije

Možda stalno trenirate, ili samo nekoliko puta nedeljno. U svakom slučaju, niko ne želi da provede večnost u teretani, bolje izvući maksimum iz uloženog vremena. Evo kako možete najbolje iskoristiti svoje treninge.

1. POSVEĆENOST

Jedno je biti fit, a drugo nešto zaista poduzimati na tom polju. Posvećenost i ispravna rutina su ključne za dobru osnovu. Budite realni i iskreni prema sebi: da li stvarno želite ozbiljno da trenirate i šta je vaš glavni cilj? Prihvatite ovu novu posvećenost i odmah se priključite nekom fitness centru ili izazovu da pokrenete stvari.

2. PLANIRANJE, PLANIRANJE, PLANIRANJE  

Bez dobrog plana, nema pobede. Odlazak u teretanu može postati pravi gubitak vremena ako nemate jasnu ideju o tome šta ćete raditi. Umesto da besciljno kružite od jedne do druge sprave, isplanirajte treninge za svaku nedelju i postavite jasne ciljeve.

3. DRŽITE SE PLANA 

Dok se vaša posvećenost i plan mogu slagati, život ima običaj da se ispreči negde između i poremeti vam malo račune. Ipak, nemojte da se sekirate, ipak imate dovoljno vremena za vežbanje! Svaki pokret koji napravite je bolji nego da ne napravite nijedan - zato zadržite proaktivno razmišljanje, pravilno postavljajte prioritete i pažljivo pregledajte dnevne zadatke i raspored da možete odrediti kada je za vas najbolje da trenirate. Zapamtite, ne postoji “pravo” vreme za treniranje.

OO

4. ZATRAŽITE POMOĆ

Često ljudi žele podići najteže što mogu od tegova ili izvući maksimalni napor iz sebe, ali nemojte se greškom porediti s najjačom osobom ili osobom koja je u najboljoj formi u teretani. Umesto toga, napravite adekvatno fitness testiranje, pitajte trenera za savet ili čak uložite u nekoliko časova s trenerom da naučite osnove. Treneri često umeju da izvuku iz vas više mnego što ste mislili da možete i tako ćete znati šta treba da radite a šta ne od samog početka.

5. KOMBINUJTE POKRETE

Udvostručite efekt treniranja kompleksnim vežbama! Umesto da vežbom radite izolovano na određenim mišićima, kao što je obični biceps pregib, maksimalno iskoristite svoje vreme i napor tako što ćete jednom vežbom raditi na više grupa mišića. Koristi? Lakše ćete trenirati celo telo i mišići će raditi zajedno baš kao i u svakodnevnom životu, umesto pojedinačno. Samo nemojte preterati pa da šaljete mailove ili poruke između setova vežbi!

6. RAZLIČITOST

Odlično je kada konačno naučite kako se koriste bučice ili naučite određenu plesnu koreografiju, ali što se više naterate da menjate rutinu, to je bolje za vas. Vaše telo će se s vremenom navići na određeni nivo opterećenja i nećete imati puno koristi od tog treninga. Za kardio vežbe, isprobajte neke druge treninge umesto da svaki put trčite, a svakih nekoliko sedmica promenite i vežbe snage. Pored toga, pokušajte ugurati i jedan ili dva HIIT treninga, oni su odlični da vam dodatno pokrenu metabolizam!

O

7. ODMOR

Svi odobravamo redovno vežbanje i zdrave životne navike. Ali previše nečeg što je dobro može na kraju da prouzrokuje više štete nego koristi. Previše treniranja može dovesti do pada imuniteta i zamora organizma te će zbog toga i rezultati izostati. Fokusirajte se na umerenost i uvek imajte na umu da najbolji rezultati dolaze radom i odmorom. Vežbe istezanja, plivanje ili joga su savršene vežbe za oporavak i nikada ne podcenjujte moć sna!

8. OSTAVITE VREME ZA SEBE

Poslednje, ali ne i manje važno, je da ne budete prestrogi prema sebi. Svi imamo loše, stresne i demotivišuće dane i neprestano očekivanje savršenstva može dovesti do potpuno suprotnog rezultata. Dajte sebi vremena, znojite se, dišite duboko i preskočite odlazak u teretanu ako se baš tako osećate. Na kraju krajeva, zdravlje je nešto što bi vam trebalo doneti društvenu, emotivnu i fizičku korist, a ne samo pločice na stomaku. Ostavite vreme i za sebe!

Tekst: Fotografije: Getty Images