Osam načina kako možete da povećate delotvornost vežbanja

Možda vežbanju pristupate religiozno, a možda vežbate samo nekoliko puta sedmično. U svakom slučaju, niko ne želi da provede previše vremena u teretani ili sali za vežbanje, ali svi žele to vreme da iskoriste na najbolji mogući način i dobiju najbolje rezultate. Evo kako to možete učiniti.

img-1.jpg

1. Pronađite nešto što volite

Naš prvi savet zvuči zaista jednostavno, ali to je ključno za uspeh. Ako nešto ne volimo, to ćemo izbegavati, a studije to i dokazuju. Uživanje u vežbanju je najbolji način da budete udelotvorniji – i povećate motivaciju!  

Oriflame globalna marketing direktorka za Wellness i fitness instruktorka, Elisabeth Ringmar, se slaže. Verujem da je najvažnije pronaći sport, rekreaciju ili fitness rutinu koju zaista volite i pronaći način kako je uklopiti u svoj način života.” kaže Ringmar. ”Tako ćete smanjiti mogućnost da odustanete.”

Svi možemo na neko vreme raditi stvari koje ne volimo, ali ne zauvek. Zato je pronalaženje onoga što volimo neophodno.

2. Planirajte, planirajte, planirajte

Bez dobrog plana nema pobede. Verujem i da je dobar raspored vežbanja ključan.” Ringmar savetuje. ”Moramo odrediti vreme i mesto vežanja u našim životima i kalendarima, baš kao i za posao, obroke, spavanje i druženje s najdražima. Pronađite vreme za vežbanje!

Umesto besciljnog lutanja od jedne sprave do druge, isplanirajte svoju rutinu vežbanja za svaku nedelju kako biste se pripremili na vreme! 

3. Potražite pomoć
Lako je odlučiti da povećate opterećenje prilikom vežbanja, ali nemojte se uspoređivati s najvećom ili najsnažnijom osobom pored sebe. Umesto toga, potražite pomoć i pitajte trenera za savjet ili čak investirajte u individualne treninge. Treneri će vam sigurno pomoći da povećate delotvornost vaših vežbi jer ćete znati šta trebate da radite i kako pravilno izvoditi vežbe.

img-2.jpg 

4. Vežbajte više grupa mišića odjednom
Udvostručite delotvornost vežbi kombinovanim pokretima! Umesto da vežbate samo određenu grupu mišića, kao što su, na primer, bicepsi, iskoristite vreme maksimalno i vežbajte nekoliko grupa mišića odednom. Koje su prednosti? Vežbate celo telo i sve mišiće odjednom jer rade zajedno što dovodi do delotvornijih rezultata. U videu ispod, Ringmar će vam pokazati neke od uobičajenih vežbi za celo telo.

 

“S kombinovanim vežbama u kojima koristite celo telo, aktivirate i manje, pomoćne mišiće. Učvrstićete mišiće trupa i poboljšati ravnotežu. Takođe, uključivanjem i izgradnjom većih mišića, kao što su mišići nogu i leđa, potrošićete više kalorija tokom vežbanja i između vežbi. Plank je odličan primer kombinovane vežbe, pogotovo ako pomerate ruke i noge u tom položaju.”, kaže Ringmar.

5. Kombinujte
Odličan je osećaj kada napokon shvatite kako pravilno upotrebiti bučicu ili odraditi plesnu koreografiju, ali što više izazivate sami sebe da promenite rutinu, to bolje. Vaše će se telo na kraju prilagoditi nivou stresa i trening više neće biti tako delotvoran kao pre. Za kardio vežbe, pokušajte odraditi kombinovani trening, a ne svaki put da trčite, a menjajte i trening snage svakih nekoliko sedmica. Takođe, pokušajte da odradite jedan ili dva HIIT treninga; odlični su za podsticanje metabolizma!

6. Odmorite
Svi znamo vrednost redovnog vežbanja i zdravih navika. Ali, previše svega, pa tako i vežbanja, može biti loše. Previše vežbanja može dovesti do pogoršanja opšteg stanja organizma i imunološkog sistema i odgoditi željene rezultate. Vežbajte umereno i imajte na umu da najbolji rezultati dolaze od rada i kvalitetnog oporavka. Istezanje, plivanje ili joga su odlične vežbe za oporavak tela. I, naravno, nikad nemojte podceniti važnost kvalitetnog sna!

img-3.jpg 

7. Budite predani

Predanost i pravilna rutina temelj su izgradnje čvrstog i doslednog fitness plana. Budite realni i iskreni prema sebi; koji je vaš glavni cilj? Šta će vas naterati da se pridržavate svog plana vežbanja? Odrediti cilj ne znači da to treba biti istrčan maraton - to može biti i jednostavno obavljanje nekakve fizičke aktivnosti svakog dana.

“Nismo svi jednako pokretani ciljevima,” kaže Ringmar. “Ja vežbam jer zaista uživam u tome i zato što znam da je to dobro za mene jer mi pomaže da ostanem u dobroj formi, ali nemam određeni cilj. Nekima je potreban cilj koji će ih pokretati kako bi mogli da osete onaj posebni ponos nakon ostvarenja cilja (a zatim postaviti nove ciljeve).”

8. Budite svoji

Poslednje, ali ne i manje važno: nemojte biti prestrogi prema sebi. Svi imamo loše dane i ponekad ostanemo bez motivacije. Uzmite sebi vremena, vežbajte, oznojite se, dišite glasno, pa i preskočite vežbanje ako osećate da tako treba.

I mali korak je bolji nego nikakav.“ kaže Ringmar. ”Prošetajte, dižite tegove, koristite telo. A zatim, ako želite dodati ciljani trening i da ojačate, povećate snagu, smanjite težinu i slično – učinite to. Kao i uvek u životu, najvažnije je započeti, a zatim će sve biti lakše.“