5 načina da unesete više minerala u svoju ishranu

Većina nas zna da su nam vitamini potrebni svakodnevno, ali dali ste znali da nam minerali isto toliko trebaju? Minerali pomažu rad metabolizma, utiču na ravnotežu vode u telu, zdravlje kostiju i još mnogo toga. Pročitajte na koji način ih možete uvesti u svoju ishranu!

1. KALCIJUM

 Kalcijum je potreban u različitim procesima u telu, između ostalog utiče na snagu kostiju i zuba. Koji su njegovi prirodni izvori? Mleko (i drugi mlečni proizvodi), brokoli i zeleno lisnato povrće, poput spanaća i brokolija.

2. GVOŽĐE

Pošto gvožđe prenosi kiseonik svim organima u telu često će vam biti teško da se koncentrišete bez njega. Koji su njegovi prirodni izvori? Zeleno povrće, mahunarke, sočivo, pasulj, grašak itd.

3. MAGNEZIJUM 

Svakako jedan od najpotcenjenijih minerala je magnezijum koji je važan za funkciju mišića i smanjuje osećaj umora. Koji su njegovi prirodni izvori? Koštunjavi plovodi, semenke, riba, integralne žitarice i mahunarke.

4. CINK

Ultimativni borac protiv infekcija, naš dragi prijatelj cink sprečava nastanak i razvoj infekcije i važan je za kožu, kosu i nokte. Koji su njegovi prirodni izvori? Škampi, integralne žitarice, seme bundeve, bobice i spanać.

5. JOD

 Jod je važan za funkciju štitne žlezde. Koji su njegovi prirodni izvori? Mlad orah, mlečni proizvodi, riba i jaja.

Tekst: Fotografije: Getty Images