5 načina da oporavite telo nakon vežbanja

Intenzivan trening može uzrokovati (ili samo pokušaj novih sportova) intenzivnu bol u mišićima. Ali, postoji mnogo načina da se bol nakon treninga ublaži. Ovo je pet naših vrhunskih saveta!

1. REDOVNO ISTEZANJE

Iako su sve prednosti treninga nesumnjive, redovno istezanje pomaže telu da se brže oporavi nakon naporne fizičke aktivnosti, ali pozitivno utiče i na prirodan položaj i držanje tela. Ako osećate nelagodu nakon vežbanja, pokušajte da zadržite statički položaj do 30 sekundi da biste vratili snagu i ravnotežu.

2. ROLER ZA MASAŽU

Roler za masažu se može koristiti ne samo za masažu mišića za ublažavanje napetosti, već i nakon bilo kakvog napornog treninga. Dostupne u fitnes radnjama, te čvrste sprave mogu da budu gotovo čudotvorne. Ako dobijete grč mišića koji treba odmah ublažiti probajte masažu teniskom lopticom - to može biti efikasan način da smanjite bol.

3. ODMARAJTE MIŠIĆE

Ako treba da prisustvujete i fitnes događaju - može vam biti primamljivo da intenzivno vežbate radi pripreme. Ali preskakanje dana odmora doneće vam više štete nego koristi. Za početak, može dovesti do povreda, ali još je važnija činjenica da mišiće treba odmoriti. Da biste u potpunosti iskoristili dobrobiti vežbanja treba da obezbedite svom telu i odmor.

4. HLADNA ILI TOPLA KUPKA

Hladna kupka nakon treninga će suziti krvne sudove i smanjiti oticanje. Ako su vam mišići upaljeni ili povređeni nakon posebno teškog treninga, ledena kupka može pružiti efikasno olakšanje. Toplina pomaže opuštanju mišića, podstičući protok krvi kako bi se brzo uklonila bol.

5. DANI NA OTVORENOM

Pešačenje, plivanje, joga ili lagano trčanje mogu se izvoditi na niskom stepenu intenziteta kako ne bi došlo do upale mišića. Ova vrsta vežbanja takođe podstiče protok krvi u mišićima bez naprezanja. Rezervišite dan odmora i aktivan dan oporavka između vežbi visokog intenziteta za optimalne rezultate.

Tekst: Fotografije: Getty Images