Zdravo ili mit?

Toliko različitih wellness mitova kruži ovih dana. A da li znate kako da razdvojite dobre od loših? Nastavite da čitate da biste saznali!

1.NE TREBA VAM ZAŠTITA OD SUNCA AKO ĆETE BITI U ZATVORENOM CELOG DANA

Mit: Ako sedite blizu prozora treba da koristite zaštitu od sunca. Sunčeva svetlost sadrži UVA zrake, koji prolaze kroz staklo. I baš kao i UVB zraci povezani su sa starenjem i rakom kože. 

2.OD VEŽBANJA ĆE VAM KOŽA IZGLEDATI BOLJE

Istina: Vežbanje povećava protok krvi i raznosi kiseonik i hranljive materije koje poboljšavaju zdravlje kože. Dugoročno čak može da poboljša rad krvnih sudova što svakako pozitivno utiče na kožu. 

3. UNOŠENJEM HRANE BOGATOM MASTIMA ĆETE SE UGOJITI

Mit: Kao i bilo šta drugo u čemu preterate, i previše masti će vas ugojiti. Ali, umerena količina masti je zapravo ono što je potrebno za zdravu i uravnoteženu ishranu. Nezasićene masne kiseline (mononezasićene i polinezasićene) iz orašastih plodova, ribe i avokada čak mogu da vam pomognu da duže ostanete siti i da ne grickate ništa između obroka. 

4. POTREBNO VAM JE 8 ČAŠA VODE SVAKOG DANA

Mit: Nema potrebe da brojite koliko čaša vode ste popili u toku dana. Svako ima različite potrebe a i hrana sadrži dosta tečnosti. Važno je samo da uvek popijete vode kada ste žedni!

5. MANJAK SNA MOŽE UTICATI NA DOBITAK TEŽINE

Istina: Da li ikada osećate glad kada ste umorni? To je zato što hormoni koji se luče kada ste pospani su isti oni koji se luče kada ste gladni. Tako da manjak sna stvarno može da učini da jedemo više nego što bi trebalo. 

6. CILJANE VEŽBE ČINE DA MRŠAVITE U CILJANIM REGIJAMA 

Mit: Hiljade trbušnjaka će ojačati vaše stomačne mišiće ali neće smanjiti količinu sala na vašem stomaku. Ako želite da izgubite salo morate da gubite salo iz celog tela. To se uglavnom dešava zahvaljujući kardio vežbama, tokom trčanja, plivanja ili aerobika.

7. KALORIJE KOJE UNESETE NOĆU GOJE VAS VIŠE NEGO ONE KOJE UNESETE TOKOM DANA 

Mit: Neke dijete preporučuju da ne jedete posle 6 sati popodne. Ignorišite ih! Nije važno kada jedete, važno je koliko jedete. Na kraju dana kalorija je kalorija. 


Tekst: Fotografije: Getty Images