Kako da pobedite strahove

Potpuno je normalno da se svi nečega bojimo. Ukoliko ste anksiozni ili vas nešto zadržava u vašem postizanju ciljeva, te vam uzrokuje stres vreme je da ih pobedite. Evo na koji način:

1. RAZUMEVANJE

Pokušajte da razumete čega se plašite i zašto? Je li vaš strah opravdan? Šta vas podstiče na to da se ne osećate dobro? Istražite strahove koji vas muče.  

2. DIŠITE

Ukoliko ste preopterećeni trebate da isprobate ove jednostavne vežbe: zadržite dah i brojite do 10, izdahnite polako. Pokušajte da dišete na nos nekoliko sekundi i izdahnite na usta.  

3. RAZGOVARAJTE O TOME

Podelite svoje strahove sa ostalima i nemojte se plašiti pomoći. Poverite se porodici i prijateljima.

4. ZAPIŠITE

Ukoliko zapisujete ono čega se bojite, možda ćete s vremenom lakše razlučiti koje su to stvari i kako na njih bolje uticati.  

5. POKUŠAJTE DA BUDETE POZITIVNI

Nije jednostavno, ali strahove možete pretvoriti u svoju prednost. Imate strah od javnog nastupa, možete upornim vežbama to pretvoriti u svoju prednost.

6. ISTRAŽUJTE

Suočavanje sa strahovima koje ne možemo razumeti može biti iscrpljujuće. Edukujte se o svojim strahovima čitanjem knjiga, čitanjem dokumentacije ili slušanjem drugih. 

7. PROMENE

Smanjenjem količine kofeina i alkohola, redovnim vežbanjem i pravilnom ishranom možete da unesete velike promene koje će pozitivno uticati na vaše zdravlje i lepotu.

8. POTRAŽITE POMOĆ

Ukoliko je vaš strah postao vrlo problematičan, verovatno je vreme da potražite stručnu pomoć. Kvalifikovani terapeut će vam pružiti stručnu lekarsku pomoć. 

 


Tekst: Fotografije: Getty Images