6 načina da učinite svoj život prijatnijim

Čini se da je lista svega što treba da budete ili uradite sve duža – budi dobar roditelj, dobar partner, dobar prijatelj, radi marljivo, i neka ti kuća bude tip – top. Kako je to naporno! Kako da pronađemo radosti svakodnevnom životu? Probajte ovih šest preporuka!

1. RECITE "NE"

Ponekad je teško reći „NE“, ali smanjivanjem količine stvari koje vaš život čine težim će učinite da se osećate bolje. Takođe će vam pomoći da se koncentrišete na ono što je važno u životu. Zato, budite svoji i recite ne svemu što vam ne prija. 

2. ORGANIZUJTE PUTOVANJA ČEŠĆE

Putovanja će vam pomoći da iskoračite iz svakodnevice i sagledate život iz drugog ugla. Ne možete da priuštite duži odmor – ne brinite! Čak i kraća putovanja, dan na selu ili vikend na planini biće dovoljni da napunite baterije i da vam sve izgleda drugačije! 

3. PLANIRAJTE BUDUĆNOST 

Imate osećaj da je vaša budućnost maglovita, ili čak pod znakom pitanja? Onda vam možemo predložiti da porazmislite o tome gde ste sada i gde želite da budete. Ovo će vam pomoći da učinite svoje želje konkretnijim i realnijim. Razložite ih na manje ciljeve i počnite da ostvarujete jedan po jedan. 

4. OSLOBODITE SE STVARI KOJE VAM NISU POTREBNE

Bacite pogled na vaše stvari. Sigurno imate mnogo toga što ne koristite i verovatno vam neće ni trebati. Oslobodite se tih stvari! Odlično je pravilo da sve stvari koje  niste koristili duže od godinu dana donirate ili bacite. Iznenadiće vas koliko dobar osećaj će vam to pružiti! 

5. ORGANIZUJTE SVOJ RADNI PROSTOR

Organizovana i uredna radna sredina (bilo kod kuće, bilo u kancelariji) omogućava vam da se bolje koncentrišete na zadatke pred vama. Već ste previše uredni? Onda pravac u vaše email sanduče, obrišite sve mejlove koji vas ne zanimaju, spam kao i sve druge koji vam samo zatrpavaju sanduče! Što vam manje stvari skreće pažnju to bolje! 

6. UŽIVAJTE U MALIM STVARIMA!

Čim završite jedan zadatak, odmah prionete na sledeći? Ovo vam zvuči isuviše poznato? Onda vam je potrebno da pronađete trenutak za sebe – trenutak u kome ćete uživati. Pogledajte zalazak sunca, igrajte se sa svojom decom, pozovite vaše najdraže makar samo da proćaskate. Dozvolite sebi kratak predah, uskoro ćete osetiti kako vaš život postaje za nijansu lakši i lepši. 

Tekst: Fotografije: Getty Images