10 koraka do zdravijeg tela!

Nova je godina na vratima i vreme je da započnete sa pozitivnim promenama. Pitali smo Oriflame nutricioniste i wellness stručnjake Burcak Ulmer i Elisabet Nordström za savet. Pročitajte njihovih 10 top saveta.

1. 

Mesec dana bez alkohola


Možda ste uživali u čašici više tokom praznika? Alkohol može uzrokovati probleme sa spavanjem, povećati apetit i uzrokovati pretilost.  Alkohol je toksin pa je suzdržavanje od njega dobar način da detoksikujete vaše telo.

2. Jedan dan mesečno samo voće i povrće

Pomešajte salate i povrće sa limunom i s malo soli, a slatka verzija neka bude suvo i bobičasto voće. Na taj ćete način telu osigurati dovoljno vlakana i antioksidanata, vitamina i minerala. Odaberite organsko voće i povrće kad god je to moguće.

3. Uzimajte dodatke ishrani koji sadrže dnevnu dozu vitamina, minerala, antioksidanata i Omega 3 kiselina

Dnevni dodatak ishrani će osigurati sve mikro-nutrijente i masne kiseline koje omogućavaju normalno funkcionisanje imunološkog sastava, srca, vida i metabolizma.  

4.Zamenite slatkiše zdravim grickalicama ili orašastim plodovima

Umesto da konzumirate čokoladu koja obiluje kalorijama, svom telu obezbedite zdrave proteine, vlakna i antioksidante koji su mu neophodni za normalno funkcionisanje 

5. Pokušajte dnevno napraviti oko 10,000 koraka

Intenzivna telesna vežba poput hodanja sagoreva kalorije i pomaže vam da izgubite kilažu, osećate se prepuni energije i smanjite rizik od bolesti. Nemojte se obeshrabriti na 7.000 već se potrudite dostići 10.000 koraka prije nego što se lepo opustite na kauču. 

 

"Razvijte naviku da radite 20 trbušnjaka i sklekova pre jutarnjeg tuširanja"

 

6. Razvijte naviku da uradite 20 trbušnjaka i sklekova pre jutarnjeg tuširanja.  

Vaše ruke i stomak će izgledati savršeno! Nema izgovora – sve što vam je potrebno je prostirka pokraj kreveta! 

7. Recite ili uradite nešto lepo za nekoga i oni će Vam biti zahvalni na tome svakog dana.

Pozitivno razmišljanje, ljubazno ponašanje i osećaj zahvalnosti povećavaju vaš osećaj sreće. Sreća i harmonija nije nešto što trebate čekati – to je nešto što se događa sada u ovom trenutku.  

8. Jednom nedeljno imajte večeru bez televizije

Bez distrakcije i bez buke imate veću mogućnost da razgovarate u miru sa svojim partnerom i sa decom. Možete to vreme iskoristiti i za čitanje knjge, šetnju, odlazak u teretanu ili pripremu zdravog obroka. 

9. Perite zube svakodnevno

Redovno pranje zuba sprečava formiranje karijesa i gljivica, a može uzrokovati i bolesti srca. Usta su prepuna bakterija, pa ukoliko ne njegujete zubnu šupljinu može doći do infekcija i otrovnih spojeva koji mogu ući u vaš krvotok.  

10. Lezite pre 22 sata

Gubitak sna se može nazvati i “hiper-starenjem” zbog svog lošeg uticaja na imunološki sastav, regulaciju apetita i delovanja na kožu i tkivo. Vrlo je važno da na spavanje idete kada se spusti mrak i da spavate u mraku kako bi se u tim uslovima lučio melatonin koji pospešuje spavanje. Melatonin je takođe i antioksidant i ima protivupalno delovanje jer obnavlja naše DNA- stanice. Što više odgađate odlazak na spavanje time ćete manje vremena dati melatoninu da vam pruži svoje blagotvorno delovanje.  

Želimo vam da ove promene uspješno sprovedete u Novoj 2016. godini! 


Tekst: Fotografije: Getty Images