10 koraka do zdravog, izbalansiranog života za vas i vašu porodicu

Balansiranje između karijere, veze, društvenog života i porodice može biti vrlo teško. Nije uvek lako pronaći ravnotežu. Da bismo vam pomogli, nabrojali smo nekoliko sitnica koje, ako ih prihvatite i primenite, mogu olakšati pronalaženje ravnoteže između svih životnih zadataka i izazova.

Započnite dan na ispravan način
Hranjivi doručak vašem telu i mozgu će pružiti energiju koja im je potrebna za čitav dan koji je pred vama. Pravilan doručak bi trebalo da  sadrži puno vlakana i žitarica punog zrna, nešto belančevina i masti. Pokušajte zameniti šećer svežim voćem ili prirodnim medom.

Pijte vodu

Voda je izuzetno bitna za vase zdravlje. Ona pomaže kod prenosa hranjivih sastojaka, ispira toksine iz organizma i podmazuje mišiće. Istovremeno, održava zdrav izgled vaše kože.

Postavite prioritete

Karijera i porodične obaveze često se isprepliću i često ih je teško uskladiti. Ključni deo uspešnog balansiranja je postavljanje prioriteta. Odlučite šta je važno za vas i bez krivice se držite toga. Vi niste superjunak! (I to je u redu!)

Budite aktivni

Naš um i naše telo su povezani. Kod vežbanja naša tela ispuštaju endofin koji podstiče dobro raspoloženje. Ako imate decu, pokušajte zajedničkim vežbanjem, vožnjom bicikla, plivanjem ili bilo kojim grupnim sportom zajednički da poradite na lučenju endorfina…isplatiće vam se!

Dodaci ishrani

Uzimanje vitamina i dodataka ishrani može upotpuniti neke od praznina koje su izazvane brzim ritmom života. Multivitaminski preparati koji su prilagođeni vašim godinama mogu biti jako dobar način kako upotpuniti režim ishrane.

Imajte vremena za – odmor

Da biste bili zdravi i srećni, morate u svoj žurbi i brzom ritmu pronaći vreme za sebe. Makar to bilo samo nekoliko minuta dnevno, to vam može pomoći kod smanjenja stresa.

Snom do lepote

San povećava snagu uma, usporava starenje, pomaže kod smanjenja telesne težine i ojačava imunosistem. Preporučljivo je dnevno spavanje od 8 sati, dok se deci preporučuje minimalno 9. Pokušajte svakodnevnim ličnim ritualom da olakšate odlazak na spavanje sebi i svojoj porodici.

Slušajte i pričajte

Budite bez elektronskih uređaja samo nekoliko trenutaka tokom dana. Odložite laptop, mobilni, ne gledajte TV. Slušajte članove svoje porodice, pričajte sa njima bez ometanja sa strane. Učvrstićete svoj odnos sa njima i osećaćete se bolje.

Koristite Omega-3

Naša tela ne proizvode Omega-3 masne kiseline, pa ih moramo unositi u organizam ishranom. Omega-3 se nalazi u ribljem ulju (tuna ili losos), ili je možete unositi u organizam kao dodatak ishrani. Jedna od najvažnijih karakteristika Omega-3 je antiupalno delovanje. Neki lekari veruju da Omega-3 može sprečiti artritis i bolesti srca.

Imajte pozitivan stav

Pozitivne emocije – sreća i zahvalnost ne samo da pomažu da se osećate dobro, već popravljaju i fizičko zdravlje svakog od nas. Pozitivan stav može smanjiti krvni pritisak, umanjiti bolove, ugrejati nas kad je hladno i pomoći nam kod spavanja. Pokušajte svakodnevno da razmišljate o tri stvari koje vas čine srećnim.

 
Tekst: Fotografije: Getty images and Thinkstock