3 jednostavna kardio treninga

Da li se osjećate kao da je krajnje vrijeme da sprovedete u djelo novogodišnje odluke? Tu smo da pomognemo s tri jednostavna kardio treninga koji će vam pomoći da steknete novu, zdravu rutinu.

1. VJEŽBE S VLASTITOM TEŽINOM

Vježbe s vlastitom težinom su odlične jer ih možete raditi u dnevnom boravku, hotelskoj sobi ili u vrtu u društvu vaše djece. Probajte s vježbom jumping-jack, penjačima ili burpijima i radite ih koliko možete odjednom. Započnite s kraćim treninzima od 5 do 15 minuta da biste se motivisali i za početak je dovoljno raditi treninge 2-3 puta sedmično. To je maksimalno 45 minuta vježbanja sedmično – potpuno izvodivo, zar ne? Možete kombinovati kardio s vježbama snage, potpuno je besplatno i beskrajno je mnogo kombinacija zbog čega vam nikada neće dosaditi. Da li vam je već ponestalo izgovora?

2. KORISTITE VLASTITO TIJELO ZA PREVOZ
Uvijek koristite stepenice, (čak trčite uz stepenice ako ste puni energije!), prošetajte za vrijeme pauze za ručak, izađite stanicu ranije iz autobusa, a biciklom obavljajte sedmičnu kupovinu. Sve što možete da ubacite od kardia u vašem svakodnevnom životu će napraviti veliku razliku za vaše opšte zdravstveno stanje. Npr, ako se popnete osam spratova stepenicama svakog dana, smanjit ćete proces starenja za 33%.

3. IGRAJTE SE!
Zaplešite sami u kuhinji, igrajte fudbal s djecom, utrkujte se sa psom ili planinarite s prijateljima da podignete puls. Ova vrsta vježbanja vam ne ostavlja dojam kao da vježbate, ali ipak topite masti i njima radite na izdržljivosti , oporavku organizma i imunološkom sistemu. Ako uživate u tome što radite, imate puno više šansi da zadržite ovu naviku. Zato budite kreativni i aktivni i pri tome uživajte! Igra i zabava dok vježbate pomaže u otpuštanju serotonina uz koji ćete bolje spavati i poboljšat će vam se i rapsoloženje i energija.

Tekst: