Šta šećer radi vašoj koži?

Sigurno ste u poslednje vreme često čitali o šećeru - o tome kako utiče na širinu struka i zdravlje generalno. Ali, da li ste znali da može podstaći i nastanak bora? U nastavku pročitajte nešto više o ovom problemu i kako da mu se suprotstavite.

ŠEĆER I STARENJE

Uticaj ishrane sa prevelikim unosom šećera manifestuje se od 35. godine života, kada koža gubi kolagen brže nego što ga proizvodi. Nauka to jednostavno objašnjava: šećer iz ishrane se veže za protein u ćelijama kože u procesu koji nazivamo glikacija. Rezultat su gubljenje elastičnosti i žutilo. Kako to izgleda na površini kože? Bore, opuštena koža i gubitak sjaja - osnovni znaci starenja kože. 

Šećer ne samo da je štetan za kolagen, već utiče i na vrstu kolagena koji proizvodi vaša koža. Smanjuje moć jakog dugotrajnog kolagena čineći ga slabim i krhkijim te podložnijim štetnim spoljnim faktorima, uključujući izloženost suncu kao najgori faktor u ubrzavanju starenja kože! 

NE PANIČITE
Samo da razjasnimo: ako imate normalan nivo glukoze u krvi onda je glikacija normalan proces koji se događa s vremena na vreme i potpuno je prirodna. Ono što nije prirodno je ishrana koja sadrži visoke količine šećera koje ubrzavaju proces glikacije.

ŠEĆERI KOJE TREBATE DA IZBEGAVATE

Očito se u hrani poput gaziranih sokova, kolača i čokolade nalazi mnogo šećera. Takođe trebate da uzmete u obzir i šećer koji dodajete u kafu ili čaj. No trebate da se klonite i jednostavnih ugljenih hidrata u koje spadaju beli hleb i testenina. Obratite pažnju i na skrivene šećere kao što je onaj u kukuruznom sirupu za koji je poznato da povećava glikaciju 10 puta!

 

ŠEĆERI U KOJIMA MOŽETE DA UŽIVATE

Preporučene dnevne količine šećera su veličine 6 čajnih kašičica odnosno oko 100 kalorija dnevno. Prirodni šećeri uključuju fruktozu i laktozu, i takvi oblici šećera su dobri za vas. Nalaze se u voću i povrću te mlečnim proizvodima i pružaju koži zdrava vlakna, vitamine i antioksidante koji su potrebni vašem telu.

ŠTA UČINITI?

Najbolji je način da očuvate mladost da smanjite kaloričnu i slatku hranu. 

Nastojte da uključite u ishranu hranu bogatu antioksidantima. Pijte zeleni čaj, između obroka jedite sveže borovnice i orašaste plodove. Jedite i crvene paprike - sve su to antioksidanti koji se bore protiv slobodnih radikala (kao što su šećeri) i unemogućavaju napad šećera na protein u ćelijama kože. 

Osim pravilne ishrane kozmetička je industrija je započela s formulacijama koje takođe podstiču proizvodnju kolagena i na taj način neutralizuju štetne posledice glikolizacije. Obožavamo Ecollagen set. Ukoliko ste već suočeni s opuštenom kožom probajte rutinu nege kože koja je dizajnirana da utiče na čvrstoću i elastičnost (kao npr. NovAge Ultimate Lift) ili nosite kremu sa zaštitnim faktorom da zaštitite kožu od dodatnih štetnih uticaja. Tekst: Fotografije: Getty Images