Zašto je voda važna za vaše zdravlje

Verovatno znate da je voda važna kako za zdravlje tako i za lepotu. Ali zašto? Kakav uticaj voda ima na vaše telo? Ovde ćete saznati odgovore!

1. POMAŽE NORMALNO FUNKCIONISANJE MOZGA

Da li znate da 80% mozga čini voda ? To je istina! Zapravo, da bi funkcionisao normalno, vaš mozak zahteva delikatnu ravnotežu vode i raznih elemenata.

Razmišljajte o tome na sledeći način: kada izgubite previše vode (bilo da ne pijete dovoljno tokom dana, vežbate a ne uzmete dovoljno tečnosti posle treninga), vaše moždane ćelije gube na efikasnosti. Ipak, kada unesete adekvatnu količinu vode primetićete da su vam  koncentracija i memorija bolji, kao i da bolje spavate.

2. POMAŽE VAŠEM SRCU DA PUMA KRV

Iako ste toga blaženo nesvesni, vaše srce konstantno radi – pumpa oko 7600 litara krvi dnevno. Kada ste adekvatno hidrirani, vaše srce lako može da pumpa više krvi. Dehidratacija sa druge strane dovodi do slabijeg volumena krvi, tako da je vašem srcu još teže da radi i sprovede kiseonik do svake ćelije. To su oni trenuci kada vam vežbanje deluje teže nego obično. 

3. DAJE VAM ENERGIJU

Količina vode koju popijete tokom dana direktno utiče na to koliko snažno ćete se osećati. Zapravo, studije su pokazale da žene koje često ulaze u stanje dehidratacije često osećaju pad raspoloženja i energije. Umesto da posegnete za kofeinom i šećerom (koji će samo učiniti da vaše telo izgubi još više vode) povedite više računa u unosu vode. 

4. POMAŽE VAŠOJ KOŽI

Možda ćete primetiti da kada ne pijete dovoljno vode, nekako osećate da vas koža zateže, da je suva pa čak i preosetljiva. Hidrirana koža s druge strane deluje nežnije i blistavije. Zašto? Zato što adekvatan unos vode znači povećanu produktivnost ćelija i zdraviji izgled kože.  

Još jedan trik da povećate prirodnu hidrataciju kože je da jednostavno nanesete hidratantnu kremu na vlažnu kožu (nakon tuširanja ili umivanja), jer će tako apsorbovati proizvode lakše. 

Tekst: