5 znakova da imate osetljivu kožu i kako da je negujete

Vaša koža je crvena, ima mrlje i svrbi vas? Verovatno imate osetljivu kožu

img-1.jpg

Što je osetljiva koža? 
Osetljiva koža je čest problem, ustvari čak 50% ljudi u današnje vrijeme ima osetljivu kožu.  Osetljiva koža je ona koja je vrlo reaktivna i sklona iritacijama. Simptomi osetljive kože mogu uključivati suvoću, hrapavost, crvenilo, zatezanje, akne, svrbež i peckanje, a čak i masna koža može biti osetljiva.

Što uzrokuje osetljivu kožu? 
Osetljivu kožu možete naslediti ili može biti povezana s osetljivošću na UV zrake, zagađenje, kozmetičke sastojke, promene temperature, stres, hladnoću ili vetar. Jedna od stvari koja se najčešće povezuje s osetljivom kožom je narušena barijera kože što, među ostalim, može dovesti do povećane osetljivosti na podražaje. 

Znakovi koji ukazuju na osetljivu kožu

1.Vaša koža reaguje na promene vremena 
Kod osetljive kože, hladnoća ili vetar mogu trenutno uzrokovati suvoću, crvenilo i svrabež.

2.Nakon čišćenja kože, osećate peckanje, zatezanje ili svrabež 
Mnoga sredstva za čišćenje sadrže sulfate i mirise koje osetljiva koža ne podnosi najbolje. 

3.Koža vas pecka i pocrveni nakon korićtenja proizvoda za negu kože ili make-upa
Proizvodi za negu kože nikada ne bi trebalo da uzrokuju peckanje ili reakciju kože, zato ako ipak dođe do toga, vrlo verojatno imate osetljivu kožu ili možda jednostavno niste odabrali odgovarajuće proizvode za vaš tip kože. 

img-2.jpg 

4.Pojavile su se akne  
Ako imate akne, nemojte odmah pretpostaviti da je razlog masna koža. Akne se mogu pojaviti čak i ako nemate masnu kožu. Nesavršenosti kože i mrlje se mogu pojaviti bez obzira na njen tip, što znači da je vaša koža na određeni način osetljiva.  

5.Vaša koža je hrapava i peruta se 

Budući da osetljiva koža ima narušenu barijeru, smanjuje se nivo hidratacije što dovodi do suve, hrapave kože koja svrbi i peruta se.

Dakle, kako bi trebalo da brinute o osetljivoj koži? 
Osetljiva koža može biti prilično nepredvidiva, a uzroci mogu biti vrlo individualni. Ali, imamo neke opšte savete za negu osjetljive kože koji će je umiriti i pomoći vam da izbegnete neželjene reakcije:  

• Za čišćenje koristite mlaku vodu, umesto vruće jer vruća voda može biti previše intenzivna zbog nagle promene temperature. Takođe, pomoći će korišćenje sredstva za čišćenje lica  koje ne sadrži sulfate i mirise. 
Budite nežni pri čišćenju ili nanošenju proizvoda – povlačenje i grubi potezi mogu iritirati kožu. 
Hidrirajte kožu! Svim tipovima kože je potrebna hidratacija, ali osetljivoj koži još više jer kroz oštećenu barijeru koža lako gubi vlagu. 
Koristite ZF i nosite šešir ako ste izloženi suncu, ili još bolje, potražite hlad. Ako provodite vrijeme na suncu, nanesite hidratantnu kremu koja sadrži ZF.  
Izbegavajte sastojke za koje je poznato da izazivaju neželjene reakcije, kao što su mirisi, alkohol i veštačke boje. 
Izbegavajte retinol i hemijske pilinge kao što su salicilna i glikolna kiselina jer mogu biti preintenzivni za osetljivu kožu. Umesto retinola, isprobajte naš sastojak DermaLift  koji deluje kao retinol i nežan je prema koži. 

Tekst: