Sastojci za negu kože koje nikada ne treba da mešate

Iako volimo da kombinujemo proizvode za negu kože, sve sastojke za negu kože ne treba koristiti zajedno! Neke kombinacije zapravo mogu uzrokovati reakcije poput crvenila, ljuštenja, iritacije ili pojave nesavršenosti. Nije baš izgled koji bismo želeli, zar ne? Čitajte dalje kako biste saznali koje kombinacije definitivno treba izbegavati.

Vitamin C + AHA & BHA
Vitamin C je moćan vitamin koji vam, između ostalog, pomaže da dođete do posvetljenog tena i blistave kože iz snova. AHA i BHA su hemijski pilinzi koji uklanjaju mrtve ćelije kože i daju vam osećaj veoma glatke kože. Kako biste izbegli reakcije, koristite samo jedan od ovih proizvoda u jednom periodu, uveče odmah nakon čišćenja i nanošenja tonika. Ako i dalje želite da uključite oboje u svoju dnevnu rutinu, koristite ove moćne sastojke u različito doba dana: vitamin C ujutro (savet da lakše upamtite: kao i jutarnji sok od pomorandže) i AHA i BHA u popodnevnim satima.

Krema za sunčanje, make-up i dnevne kreme
Ako koristite ZF svaki dan, čestitamo vam! Tako i treba da radite. Ali ako mešate zaštitni faktor u svoj make-up ili hidratantnu kremu, možda nećete dobiti ono što očekujete. Mada mešanje ovih proizvoda verovatno neće izazvati reakcije, može smanjiti efikasnost vaše kreme za sunčanje razređivanjem, ostavljajući vašu kožu izloženu suncu. Dakle, slojevitost je apsolutno ključna ovde! Da biste ostali sigurni od sunca, nanesite kremu za sunčanje pre ostalih proizvoda i pustite da upije pre nanošenja ostatka. Ako je izlaganje suncu ograničeno, možete koristiti hidratantnu kremu, podlogu ili toniranu hidratantnu kremu sa ZF!

Glikolna kiselina + salicilna kiselina
Ove dve kiseline su neverovatne u borbi protiv mrlja, ali, ako se koriste zajedno, ne toliko! Kiselina na kiselinu može uzrokovati da se vaša koža oseća kao da ste nedelju dana proveli na suncu bez kreme za sunčanje – bolno, crveno i upaljeno, s obilnim kožnim reakcijama. Nemojte to dozvoliti! Inače, tretmani za akne ili pilinzi koji nisu dizajnirani da deluju zajedno ne bi se trebalo da koristite zajedno, jer često mogu previše isušiti, iritirati i oguliti vašu kožu. Umesto toga, koristite ove proizvode u različite dane.

Nije previše komplikovano, zar ne? Samo izbegavajte ove kombinacije i pažljivo pročitajte uputstva kako biste postigli rezultate koje ste zapravo želeli – glatku, ujednačenu i blistavu kožu.

Tekst: