Nega kože
Početna

Pet znakova da imate osetljivu kožu i kako da je negujete

Published: 9.5.2024. | Author: Andrea Simons

Vaša koža je crvena, ima mrlje i svrbi vas? Verovatno imate osetljivu kožu –saznajte što to znači i što je uzrok tome.

Saznajte više

Što je osetljiva koža?

Osetljiva koža je čest problem, ustvari čak 50% ljudi u današnje vrijeme ima osetljivu kožu. Osetljiva koža je ona koja je vrlo reaktivna i sklona iritacijama. Simptomi osetljive kože mogu uključivati suvoću, hrapavost, crvenilo, zatezanje, akne, svrbež i peckanje, a čak i masna koža može biti osetljiva.

Šta uzrokuje osetljivu kožu?

Osetljivu kožu možete naslediti ili može biti povezana s osetljivošću na UV zrake, zagađenje, kozmetičke sastojke, promene temperature, stres, hladnoću ili vetar. Jedna od stvari koja se najčešće povezuje s osetljivom kožom je narušena barijera kože što, među ostalim, može dovesti do povećane osetljivosti na podražaje.

Saznajte više

Znakovi koji ukazuju na osetljivu kožu

Vaša koža reaguje na promene vremena: kod osetljive kože, hladnoća ili vetar mogu trenutno uzrokovati suvoću, crvenilo i svrab.
Nakon čišćenja kože, osećate peckanje, zatezanje ili svrab: Mnoga sredstva za čišćenje sadrže sulfate i mirise koje osetljiva koža ne podnosi najbolje.
Koža vas pecka i pocrveni nakon korićtenja proizvoda za negu kože ili make-upa: poizvodi za negu kože nikada ne bi trebalo da uzrokuju peckanje ili reakciju kože, zato ako ipak dođe do toga, vrlo verojatno imate osetljivu kožu ili možda jednostavno niste odabrali odgovarajuće proizvode za vaš tip kože.
Pojavile su se akne: ako imate akne, nemojte odmah pretpostaviti da je razlog masna koža. Akne se mogu pojaviti čak i ako nemate masnu kožu. Nesavršenosti kože i mrlje se mogu pojaviti bez obzira na njen tip, što znači da je vaša koža na određeni način osetljiva.
Vaša koža je hrapava i peruta se: budući da osetljiva koža ima narušenu barijeru, smanjuje se nivo hidratacije što dovodi do suve, hrapave kože koja svrbi i peruta se.

Saznajte više

Dakle, kako bi trebalo da brinute o osetljivoj koži?

• Za čišćenje koristite mlaku vodu, umesto vruće jer vruća voda može biti previše intenzivna zbog nagle promene temperature. Takođe, pomoći će korišćenje sredstva za čišćenje lica koje ne sadrži sulfate i mirise.
• Budite nežni pri čišćenju ili nanošenju proizvoda – povlačenje i grubi potezi mogu iritirati kožu.
• Hidrirajte kožu! Svim tipovima kože je potrebna hidratacija, ali osetljivoj koži još više jer kroz oštećenu barijeru koža lako gubi vlagu.
• Koristite ZF i nosite šešir ako ste izloženi suncu, ili još bolje, potražite hlad. Ako provodite vrijeme na suncu, nanesite hidratantnu kremu koja sadrži ZF.
• Izbegavajte sastojke za koje je poznato da izazivaju neželjene reakcije, kao što su mirisi, alkohol i veštačke boje.
• Izbegavajte retinol i hemijske pilinge kao što su salicilna i glikolna kiselina jer mogu biti preintenzivni za osetljivu kožu. Umesto retinola, isprobajte naš sastojak DermaLift koji deluje kao retinol i nežan je prema koži.
Pogledajte proizvode iz ovog članka
NovAge Skinrelief Pro Resilient penušavo sredstvo za čišćenje
NovAge

NovAge Skinrelief Pro Resilient penušavo sredstvo za čišćenje

21,00 €

Kutak za inspiraciju

Šest grešaka u nezi kože koje treba da izbegnete
Nega kože
Šest grešaka u nezi kože koje treba da izbegnete

Ne vidite očekivane rezultate svoje rutine nege kože? Može biti teško da se to ispravi. Hajde da vas vratimo na pravi put tako što ćemo stati na kraj najčešćim greškama u nezi kože pomoću ovog vodiča koji je jednostavan za praćenje, korak po korak.

Pročitajte

Ostalo

BEAUTY INFO CENTAR
BEAUTY INFO CENTAR