Zdrava deca: povratak u školu

Ponovo je to doba godine: leto se primiče kraju a vaša deca školskim klupama. Kako biste im omogućili da budu najzdraviji i najsrećniji, sledite naših 8 saveta za sva vremena!

P&R

Povratak ustaljenoj rutini posle raspusta je od velike važnosti. Možda je odlazak u krevet bio odložen tokom raspusta, ali deci je neophodno devet sati sna svake noći, kako bi povratila svoju mentalnu i fizičku energiju i bila uspešna u školi – a biće i daleko srećnija!

DOBAR POČETAK DANA

Roditelji znaju za tvrdnju: “Doručak je navažniji obrok tokom dana” a to posebno važi za decu. Doručak od celog zrna žitarica, svežeg voća, prirodnog jogurta ili jaja obezbediće njihovim mozgićima “gorivo” neophodno za koncentraciju i snagu tela tokom igre. 

PAUZE

Napravite zdrav preokret u vezi užine i grickalice i slatkiše zamenite nečim hranljivim. Sirovi štapići povrća uronjeni u humus, ceđeni sokovi ili voćne kaše bogate antioksidansima ili kokice iz kućne radinosti utoliće im glad.

 

OPTIMALAN RAZVOJ

Najveći deo vitamina deca treba da unesu ishranom, ali svakodnevno uzimanje multivitamina obezbediće im hranljive materije potrebne za razvoj. Potražite suplemente bogate vitaminima A, C i D za imuni sistem, kalcijumom i magnezijumom za energiju i mišiće, Omega 3 za snagu mozga i kalcijumom za jake kosti i zube.  

Probajte: Wellness Kids

USTANOVLJAVANJE RUTINE

Pokušajte da izbegnete haos prvog školskog dana tako što ćete ih slati na spavanje I podizati ranije nekoliko dana pre polaska. Ustanovljavanje jednostavne rutine pre polaska pripremiće ih za školsku godinu koja je pred njima.  

BUDITE AKTIVNI

Deci je dnevno potrebno bar sat vremena vežbanja – bilo da je reč o aktivnim igrama kao što su šuge, žmurke, ples, vožnja bicikla ili časovi plivanja, važno je da ih podstičete da budu aktivna posle škole, posebno ako u školi nisu. Redovne aerobne vežbe izgradiće mišiće i kosti, pospešiti mentalnu snagu, pozitivno raspoloženje i veće samopouzdanje. 

NERVOZA PRVOG DANA ŠKOLE

Potpuno je normalno da deca budu nervozna na početku škole. Razgovarajte sa njima o strahovima kije imaju, podsećajući ih na ono što vole u vezi škole – kao što je igranje fudbala. Povedite dete u kupovinu, kupite mu lepe sveske i zabavne olovke, a zatim uskladite vannastavne aktivnosti sa školom, tako ćete im olakšati povratak u školu.  

A I ODRASLIH

Nakon dugog raspusta, i za vas može biti jednako stresno slanje deteta u školu. Porazgovarajte sa prijateljima o zebnjama koje imate, pričajte sa razrednim starešinom pre polaska i (ako niste zaposleni) pronađite zabavan hobi koji će vam ispuniti vreme. 

 Tekst: Fotografije: Getty Images