Asta-šta? Evo zašto je Astaksantin neophodan za zdravu kožu

esto se govori da smo ono što jedemo, a ovo je posebno tačno kada je u pitanju Astaksantin. Osim što se reklamira kako pomaže u sprečavanju od sunčanja do bora, ovaj moćni antioksidant ima i čitav niz drugih prednosti za kožu o kojima treba da razgovaramo. Pogledajte ih!

Pre svega, šta je Astaksantin?
Ta divna, crvenkasto ružičasta boja koju povezujete sa flamingosima, lososom, jastogom, škampima i ostalim divnim stvorenjima u životinjskom carstvu! Možete se zahvaliti astaksantinu za to! To je karotenoid koji se prirodno javlja (pigment pronađen u prirodi koji daje voću i povrću njihovu jarko narandžastu, žutu ili crvenu nijansu) koji se nalazi u izobilju u slatkovodnoj mikroalgi H.pluvialis i koja je jedna od glavnih sastojaka u ishrani tih ružičastih gore pomenutih stvorenja. U stvari, astaksantin se može naći u mišićima lososa, a mnogi imaju teoriju da pruža izdržljivost koja im je potrebna da bi plivali uzvodno.

Evo samo nekoliko (od mnogih) razloga zbog kojih bi trebalo da pojačate unos Astaksantina:

1. Čuva vas od pojave bora: Ako se uzima oralno, prirodni Astaksantin može pomoći održavanju zdrave kože iznutra! Prodire u najdublje slojeve kože da bi obezbedio naprednu zaštitu od štetnih slobodnih radikala koji razgrađuju kolagen i doprinose stvaranju finih linija i bora, a istovremeno poboljšava zadržavanje vlage i elastičnost.

2. Ostanite u igri: Ništa nije vas neće zadovoljiti više od uspešno završenog treninga. I dok su prednosti redovnog vežbanja dobro poznate, naročito naporni treninzi (posebno kada niste navikli na vežbanje) mogu povećati proizvodnju slobodnih radikala i izazvati oksidativni stres - što rezultira upalom i bolom, što može umanjiti vaše sportske rezultate. Tu dolazi Astaksantin. Pomaže oporavak mišića, poboljšava izdržljivost i štiti od slobodnih radikala u mišićima, tako da se osećate snažno kao losos koji pliva uzvodno!

3. Pametni na suncu: Nikada ne treba preskočiti ZF kada se sunčate, ali dobro je znati da Astaksantin takođe pomaže da zaštitite vašu kožu od štetnih UV zraka. UVB zraci prodiru u spoljni sloj kože, u epiderm, što kao rezultat ima opekotine od sunca, dok UVA zraci prodiru dublje u dermis, izazivajući oksidativni stres i prerano starenje. Budući da Astaksantin može da prodre u sve slojeve kože, deluje kao "unutrašnja krema za zaštitu od sunca", štiteći od UVA-oksidativnog stresa. Takođe je dokazano da smanjuje upalu (čitaj: jastog-crvene opekotine od sunca) od izlaganja UVB zracima.

4. To je najmoćniji antioksidant u prirodi: Ako vam je potrebno još više razloga da uvedete Astaksantin u svoju rutinu, treba da znate da je ovaj moćni antioksidans 4,6 puta jači od beta-karotena, 110 puta jači od vitamina E i 6000 puta jači od vitamina C u borbi protiv slobodnih radikala. Zvuči gotovo previše dobro da bi bilo istinito!

Kako da budem sigurna da unosim dovoljno Astaksantina?
Povećavanje unosa Astaksantina je lako a i ukusno. Hrana bogata astaksantinom uključuje divljeg lososa i ulje lososa (divlji losos guta mikroalge koje sadrže Astaksantin), crvenu pastrmku, alge, jastoga, škampe, rakove. Astaksantin se čak može redovno uzimati kao dodatak - Oriflameov Astaksantin i ekstrakt borovnice  razvijen je iz slatkovodnih mikroalgi koje se obično nalaze u švedskom arhipelagu i odličan je način da u svoju svakodnevnu ishranu uvrstite neke super antioksidanse!

Pročitajte više o našim moćnim antioksidacijskim dodacima OVDE!

Reference:
Smanjenje sitnih linija i bora i poboljšanje zadržavanja elastičnosti i vlage: Tominaga K et al.,(2012). Cosmetic benefits of astaxanthin on human subjects. Acta Biochim Pol. 2012;59(1):43-7. A0347
Izdržljivost: Earnest CP, Lupo M, White KM, Church TS. Effect of astaxanthin on cycling time trial performance. Int J Sports Med (2011) 32(11):882–8. doi:10.105 5/s-0031-1280779 
Oporavak mišića: Djordjevic B, Baralic I, Kotur-Stevuljevic J, Stefanovic A, Ivanisevic J, Radivojevic N, et al. Effect of astaxanthin supplementation on muscle damage and oxidative stress markers in elite young soccer players. J Sports Med Phys Fitness (2012) 52(4):382–92.
Fotozaštita: Ito, N.; Seki, S.; Ueda, F. The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients 2018, 10, 817. 
4Doziranje antioksidanata: Nishida et al. (2007), Caretenoid Science. Vol. 11: 16-20

Tekst: