Zašto ne možemo da prestanemo sa jelom, čak i kada nismo gladni? Upoznajte hiperukusnu hranu

Sadrži mnogo kalorija, masti, šećera i soli, niske je hranljive vrednosti, izuzetno je primamljiva i tako neodoljivo ukusna da jednostavno ne želimo da prestanemo da jedemo — čak i ako nismo gladni! Preukusna hrana nas tera da uvek želimo još, što može dovesti do prejedanja i povećanog rizika od prekomerne težine i povezanih zdravstvenih problema.

Hiperukusna hrana je ona koja je energetski bogata i ukusna! Neodoljivi spoje masnoće, šećera i soli u visokokaloričnim obrocima koji odlično mirišu i imaju neverovatan ukus! Definitivno su dobar izbor za momentalni užitak, ali najčešće ne pružaju dovoljno u pogledu kvalitetne ishrane ili dugotrajne sitosti, što ih čini dobrim za povremenu poslasticu, ali ih treba izbegavati kao svakodnevni odabir!

Šta hranu čini hiperukusnom?
Neodoljivost hiperukusne hrane svodi se veštački stvorene spojeve tri specifična sastojaka koji kreiraju okus: masti, šećera i soli, obično zajedno s jednostavnim ugljenim hidratima. Hiperukusna hrana dovodi nas u iskušenje na mnogo načina — svojim izgledom, mirisom i ukusom i izaziva želju kojoj je teško odoleti. Zamislite miris svog omiljenog kolača ili uličnog štanda koji prodaje kobasice ili kandirane orašaste plodove – dovoljno je samo prisećanje da ih odmah poželite!

Primeri hiperukusne hrane:
Masti i šećer: torte, krofne, kolači
So i mast: hamburgeri, kobasice, pica, pomfrit

Zašto ne možemo da prestanemo da jedemo hiperukusnu hranu?
Preukusna hrana nas tera da jedemo isključivo iz užitka, a ne iz gladi, što je poznato kao hedonistička ishrana. Mozak nam inače govori kada smo gladni (kada nam je potrebna energija) i kada smo siti (uneli smo dovoljno energije). Ali, kod hiperukusne hrane naš mozak se fokusira isključivo na užitak - tera nas da poželimo hranu, čak i ako nismo gladni, i ne podseća nas da prestanemo sa jelom, čak i ako smo siti.

 

Budite svesni opasnosti!
Problem s hiperukusnom hranom je u tome što je energetski bogata, što znači da sadrži puno kalorija, ali malo hranjivih sastojaka. Takođe je relativno jeftina, dostupna u izobilju, brzo spremna i time praktična. Spojte to sa zadovoljstvom koje imamo kada ih konzumiramo i dobićete savršenu oluju. Kada se redovino okrećemo hiperukusnoj hrani, ne samo da ne unosimo dovoljno proteina, prehrambenih vlakana i vitamina i minerala, nego riskiramo prejedanje i unos više kalorija nego što je našem telu potrebno – hiperukusna hrana povezana je s gojenjem i povezanim bolestima.

Kako možete izbeći rizike u vezi sa hiperukusnom hranom?
• Zasnivajte 80-90% svoje ishrane na hrani bogatoj hranjivim sastojcima kako biste nahranili svoje telo. A 10-20% ostavite za poslastice koje vam hrane dušu.
• Sami kuvajte svoje obroke kako biste bolje znali šta jedete.
• Neka vam postane navika da proveravate oznake hranjivih vrednosti kako biste bili svesni hranjivih sastojaka i kalorija koje ćete pojesti.
• Vodite računa o grupama sastojaka kao što su masnoća i so, masnoća i šećer, šećer i so – ključne kod hiperukusne hrane.
• Čuvajte se švedskih stolova! Želudac želi ono što oči vide, zato što je veća raznovrsnost hrane, to je veći rizik od prejedanja.
• Budite umereni u svemu!

Tekst: Fotografije: Oriflame